پنجشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۷
leader
webda
اخبار دانشگاهتحقق فضای سلامت محور با ابعاد مختلف در اجتماع، مدرسه، محله و سازمان‌ها؛ به میزان برخورداری خانواده‌ها از سلامت
     آلبوم تصاویر
تحقق فضای سلامت محور با ابعاد مختلف در اجتماع، مدرسه، محله و سازمان‌ها؛

به میزان برخورداری خانواده‌ها از سلامت

روان‌شناس ایرانی و مدرس دانشگاه هاروارد در همایش تقویت‌کننده‌های سلامت روان، اظهار کرد: بستر اصلی سلامت از یک لحاظ از خانواده شروع خواهد شد و به هر میزان خانواده‌ها از میزان سلامت بیشتری برخوردار باشند، فضای سلامت محور با ابعاد مختلف در اجتماع، مدرسه، محله و سازمان‌ها بیشتر تحقق خواهد یافت.

پایگاه خبری و اطلاع‌رسانی وب‌دا - زنجان - صبح امروز دوشنبه 21 اسفند‌ماه 96 دکتر سید محسن فاطمی روان‌شناس ایرانی و مدرس دانشگاه هاروارد در سالن همایش‌های بین‌المللی روزبه دانشگاه علوم پزشکی زنجان، اظهار کرد: در حوزه تقویت‌کننده‌های سلامت روان، خانواده‌ها از چه فعالیتی می‌توانند برخوردار باشند و چگونه می‌توانند تسهیل‌کننده سلامت روان در سطح گسترده‌ای برای همه به حساب بیایند.
وی با بیان اینکه از دیرباز در حوزه ارتباط سلامت، خانواده و اجتماع؛ پژوهشگران مختلف روی این موضوع کار کردند و یکی از این افراد، جان بوبی در انگلستان؛ در موسسه‌ای کار می‌کرد که بچه‌ها از پدر و مادر جدا بودند و همین فقدان پدر و مادر باعث شده بود، که علیرغم فراهم شدن بسیاری از زیان‌های مادی و نیازهای مرتبط با زندگی ظاهری، این بچه‌ها از مشکلات بسیار زیادی رنج ببرند.
روان‌شناس ایرانی تصریح کرد: آدم‌هایی که اضطرابی هستند شاخص‌هایشان با سبک‌های اجتنابی و ایمن متفاوت است و در رفتارهای بعدی این افراد، در حوزه‌های مختلف ازجمله سلامت، می‌تواند آثار مختلفی را نشان دهد.
مدرس دانشگاه هاروارد با تشریح ویژگی‌های آدم‌های اضطرابی، افزود: این افراد میل بسیار زیاد به صمیمیت دارند، به صمیمی‌شدن زود روی می‌آورند و از آن استقبال می‌کنند، اما وقتی صمیمی شدند همواره نگران این هستند که این فرد مقابل اگر برود چه خواهد شد و بسیار نگران رفتن آن فرد هستند، بنابراین همواره این اضطراب، تشویش و نگرانی در رفتار آنها کاملا مشهود و مشخص است و در رابطه‌ها بیش ازحد نسبت به احساس خطر، حساس و هشیار هستند.
دکتر فاطمی دیگر ویژگی آدم‌های اضطرابی را، شتابزده عمل کردن برشمرد که بخاطر همین شتابزدگی، فعالیت‌هایشان الزاما همیشه با درستی همراه نیست.
وی ادامه داد: در مقابل آدم‌های اجتنابی‌؛ بی‌تفاوتی، فردی و عدم حساسیت نسبت به پاسخ‌های عاطفی نشان می‌دهند و از دیگر ویژگی‌های اجتنابی‌ها این است که پیام‌های متناقض می‌دهند و به خاطر این رفتار متناقض، برای فرد مقابل همواره این تشکیک وجود دارد که آیا او مرا دوست دارد یا ندارد.
روان‌شناس ایرانی با بیان اینکه اجتنابی‌ها در رابطه‌ها هرگز به طرف اطمینان از حضورش نمی‌دهند و همیشه از یک، دیگری، صحبت می‌کنند که معنای آن دیگری این است که تو آن دیگری نیستی (مثلا کجایند آن زنانی که 9 بچه به دنیا می‌آوردند و با این وجود تمام کارهای منزل را انجام می‌داند و یا کجایند آن مردانی که با تحمل سختی‌های مختلف در بیرون از منزل، بازهم، با روی گشاده به خانه بازمی‌گشتند).
مدرس دانشگاه هاروارد افزود: ویژگی دیگر اجتنابی‌ها این است که بیشتر از دیگری‌ی صحبت می‌کنند که آن دیگری بسیار ایده‌آل هست و معنایش این است که تو آن دیگری نیستی که ایداه‌آل من است و همچنین این افراد احساس بی‌تفاوتی نسبت به احساس طرف مقابل و احساس بی‌معنا بودن به طرف مقابل در رابطه‌های اجتماعی را نیز دارند.
دکتر فاطمی با بیان اینکه پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهد که آدم‌های اضطرابی با اجتنابی‌ها جفت و جور می‌شوند و به دلایل مختلف رفتاری و روان‌شناختی، جوری اتفاق خواهد افتاد که همدیگر را پیدا ‌کنند، اظهار کرد: دلیل این است که اضطرابی‌ها و اجتنابی‌ها، این سیکلی که در  ارتباط اینها به وجود می‌آید، مولفه‌های ذهنی آنها را تایید خواهد کرد و چون اجتنابی‌ها پس می‌زنند و ازخود بی‌توجهی، اجتناب و استنکاف نشان می‌دهند و اضطرابی‌ها تضرع و التماس بیشتری را نشان می‌دهند و این باعث می‌شود که احساس قدرت و کنترل به اجتنابی‌ها بیشتر داده شود و اضطرابی‌ها باز ذهنشان تایید ‌کند که باید بیشتر تلاش کنند برای صمیمیت و نزدیکی.
روان‌شناس ایرانی با اشاره به اینکه خانواده‌ها در ایجاد سلامت یکی از مهم‌ترین نقش‌ها را دارند، بیان کرد: پایه بسیاری از بیماری‌ها و سلامت‌ خانواده است، چرا که بسیاری از رفتارها نیز ریشه در خانواده دارد.
مدرس دانشگاه هاروارد با اشاره به اینکه اضطراب مهم‌ترین عامل از بین رفتن سلامت است، عنوان کرد: خانواده‌ها در اتصال یا انفصال سلامت نقش موثر و مهمی دارند.
دکتر فاطمی با اشاره به اینکه هرچه خانواده در دسترس عاطفی باشند در سلامت روان افراد موثر است، افزود: یکی از دسترسی‌ها توجه به نیازها، خواسته‌ها و کمبودهای اعضای خانواده خود است.
روان‌شناس ایرانی با اشاره به اینکه تمنای عاطفی به دو گونه آشکار و نهان است، تصریح کرد: نوع بیان تمناها در افراد و در شرایط خاص متفاوت است و هرچقدر کوری و گنگی عاطفی در خانوادها بیشتر باشد میزان سلامت روان کاهش پیدا می‌کند و این درحالی است که پاسخ درست به نیازهای عاطفی می‌تواند عاملی برای افزایش سلامت روان افراد باشد.
مدرس دانشگاه هاروارد با بیان اینکه در خانواده‌های آسیب‌پذیر انرژی‌های منفی وجود دارد، ولی خانواده‌های سالم دارای انرژی مثبت هستند، اظهار کرد: خانواده‌های آسیب‌پذیر گذشته را به تلخی یاد می‌کنند و در محیط زندگی آنان فضای سلامت کمرنگ شده و به سختی اقدام به تبادل اطلاعات می‌کنند، همچنین در خانواده‌های آسیب‌پذیر؛ هتک حرمت، تخریب و استهزاء بالا‌است و برچسب‌زنی‌ها کلی است و افراد در این خانواده‌ها مشکلات را به عموم تعمیم می‌دهند.
وی با اشاره به اینکه کارکردن بر روی مشترکات خانواده یکی از راه‌های بهبود سلامت عاطفی در خانواده است، افزود: افراد باید در حوزه‌های مختلف یادآوری کنند که دارای چه اشتراکی هستند.
دکتر فاطمی با اشاره به اینکه روابط خارج از خانواده به دلیل این بوده که پنجره‌های مشترک در خانواده از بین رفته است، اظهار کرد: این نوع نگاه پیوندها را ضعیف خواهد کرد و از دیگر علل این موضوع سست شدن دیوارهای خانواده است.
روان‌شناس ایرانی با اشاره به اینکه عدم پنهان‌کاری موجب استحکام دیوارهای خانواده می‌شود، یادآور شد: رسیدن به آرامش یکی از دلایل ازدواج است و باید این نیاز در محیط خانواده رفع شود.