دوره 6، شماره 11 - ( 1392 )                   جلد 6 شماره 11 صفحات 72-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

yadollahi A, mirzazadeh A, fata L. predicting academic achievement through critical thinking and sociodemographic variables . J Med Educ Dev. 2013; 6 (11) :72-8
URL: http://zums.ac.ir/edujournal/article-1-197-fa.html
یداللهی آزیتا، میرزازاده عظیم، فتی لادن. پیش بینی موفقیت تحصیلی بر اساس تفکر نقاد و مولفه های جمعیت شناختی . مجله توسعه آموزش در علوم پزشكي. 1392; 6 (11) :72-8

URL: http://zums.ac.ir/edujournal/article-1-197-fa.html

دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (16595 مشاهده)

زمینه و هدف : شناسایی فاکتورهای موثر در پیشرفت تحصیلی دانشجویان و توجه به آن­ها، گامی به سوی توسعه‌ی پایدار می‌باشد. هدف از انجام این پژوهش پیش­بینی موفقیت تحصیلی از طریق مولفه‌های تفکر نقاد و برخی از متغیرهای جمعیت شناختی می‌باشد.

روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می‌باشد که در آن 114دانشجوی پزشکی سال اول دانشگاه علوم پزشکی تهران شرکت کردند. جامعه­ی آماری کلیه­ی دانشجویان رشته پزشکی ورودی سال 90 بودند. دانشجویان پرسشنامه مهارت­های تفکر نقاد کالیفرنیا (فرم ب) را در ابتدای سال تحصیلی تکمیل نمودند شاخص پیشرفت تحصیلی  که معدل دانشجویان بود در پایان یک سال تحصیلی  به همراه  برخی از متغییرهای جمعیت شناختی آن­ها جمع آوری شد. و در تحلیل نتایج از آمارهای توصیفی شامل میانگین، انحراف استاندارد، کمینه و بیشینه و نیز از آمار استنباطی رگرسیون چندگانه‌ی گام‌به‌گام استفاده شد.

یافته ها: نتایج رگرسیون گام‌به‌گام نشان داد بین چهار خرده مقیاس تفکر نقاد و موفقیت تحصیلی رابطه‌ای وجود ندارد و تنها بین خرده مقیاس "تفسیر" و موفقیت تحصیلی رابطه معناداری وجود داشت (251/0=R) و در مجموع 3/6 درصد موفقیت تحصیلی را تبیین می‌کردند (063/0=R2). همچنین، در صورت تعمیم نتایج نمونه­ی مورد مطالعه به جامعه­ی اصلی متغیرهای پیش‌بین قادر به تبیین 4/5 درصد از واریانس موفقیت تحصیلی می‌باشند (054/0=R2Adj). ضریب رگرسیون متغیر پیش‌بین تفسیر نشان می‌دهد که این متغیر می‌توانند تغییرات مربوط به موفقیت تحصیلی را به گونه‌ای معنادار تبیین کنند (0001/0>P).

نتیجه‌گیری: با توجه به پژوهش‌های صورت گرفته در دنیا در خصوص عوامل موثر بر تفکر نقاد حجم  مطالب درسی و نحوی ارزشیابی بر پرورش این عملکرد ذهنی بسیار تاثیر­گذار می­باشند نتایج در پژهش حاضر حاکی از این است که تراکم مطالب درسی مجال تفکر را از فراگیران سلب می‌نماید همچنین استفاده از روش‌های ارزشیابی که بر مبنای حفظ کردن حجم وسیعی از اطلاعات تئوری و غیر کاربردی هستند، باعث می‌شود دانشجویان به سمت روش‌های یادگیری حفظی و بدون تفکر و استدلال سوق داده ‌شوند. لذا ضروری است بر روی حجم محتوای آموزشی و نحوی ارزشیابی دانشجویان تمرکز بیشتری صورت گیرد همچنین برای نحوی پذیرش دانشجویان باید تدابیری اندیشید که تاثیر سهمیه در آن معقولتر شود‌‌

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصی
دریافت: ۱۳۹۲/۴/۳ | پذیرش: ۱۳۹۲/۷/۲۲ | انتشار: ۱۳۹۲/۷/۲۲

ارسال پیام به نویسنده مسئول

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله توسعه آموزش می باشد.