دوره 12، شماره 33 - ( 1398 )                   جلد 12 شماره 33 صفحات 56-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifzadeh M, Safari S. The Role of Knowledge Management Elements in the Improvement of the Faculty Members in Distance Education Universities) designing an appropriate model (. J Med Educ Dev. 2019; 12 (33) :56-64
URL: http://zums.ac.ir/edujournal/article-1-862-fa.html
شریف زاده مظفر، صفری ثنا. نقش مؤلفه‌های مدیریت‌دانش در توسعه اعضای هیئت ‌علمی دانشگاه‌های مجری آموزش از دور (طرح الگوی مناسب). مجله توسعه آموزش در علوم پزشكي. 1398; 12 (33) :56-64

URL: http://zums.ac.ir/edujournal/article-1-862-fa.html

گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (818 مشاهده)
زمینه و هدف: با در نظر گرفتن اهمیت و جایگاه اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌ها، در پیشبرد رسالت‌ها و مأموریت‌های نظام آموزش عالی از یک سو و شکل‌گیری تغییرات سریع در فن‌آوری‌ها و چالش‌های پیش روی هر مؤسسه آموزشی، همواره نیاز است که تدابیری برای توسعه و بهبود مستمر کلیت این نظام و به طور مشخص ارتقای توانمندی‌ها، قابلیت‌های علمی و مهارت‌های حرفه‌ای اعضای هیئت علمی از طریق مدیریت دانش مورد توجه قرار گیرد، لذا پژوهش حاضر به نقش مؤلفه‌های مدیریت دانش در توسعه اعضای هیئت ‌علمی دانشگاه‌های مجری آموزش از دور با (طرح الگوی مناسب)می‌پردازد.
روش‌ بررسی: پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و از نظر روش، ترکیبی از نوع کیفی-کمی بوده است. جامعه آماری این پژوهش، اعضای ‌هیئت‌علمی دانشگاه‌های مجری آموزش از دور کشور شامل5101 نفر بوده است. روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای بود و تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان 357 نفر به دست آمد. تأیید روایی ابزار توسط 15 نفر از خبرگان و پایایی ابزار بوسیله آلفای کرونباخ برای گویه‌های مدیریت دانش 89/. و گویه های توسعه 91/ .بدست آمد. جهت گردآوری داده‌ها، بخش کیفی پرسشنامه غیرساختارمند و بخش کمی از پرسشنامه نیمه ساختارمند و ساختارمند استفاده ‌شد. برای نرمال بودن داده‎ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و برای تحلیل مسیر و بررسی برازش مدل از معادلات ساختاری با کاربرد(نرم­افزار AMOS) و برای تجزیه تحلیل داده‌ها، از نرم‌افزارSpss استفاده‌ شد.
یافته‌ها: در پژوهش حاضر، شاخص‌های مدیریت دانش(خلق، تسهیم، ذخیره و کاربرد دانش) بر کل شاخص‌های توسعه(فردی، حرفه‌ای و سازمانی) تأثیر‌گذار هستند به طوریکه کل اثر علّی مدیریت دانش بر بهسازی 693/0 است وشاخص‌های برازش مدل، حاصل تقسیم مقدار خی‌دو بر درجه آزادی برابر با 701/11 است. درمجموع، از 4 شاخص مربوط به برازش مدل، می­توان با تسامح گفت مدل از برازندگی نسبتاً مناسبی برخوردار است.
نتیجه‌گیری: مدیریت دانش به عنوان یک راهبرد آگاهانه در خلق، تسهیم و کاربرد دانش، باعث افزایش عملکرد آموزشی اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌های مجری آموزش از دور شده و اعضاء هیئت علمی نقشی تأثیرگذار بر عملکرد نظام آموزش عالی دارند.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصی
دریافت: ۱۳۹۷/۶/۵ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۲/۷ | انتشار: ۱۳۹۸/۴/۱۸

ارسال پیام به نویسنده مسئول

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله توسعه آموزش می باشد.