دوره 13، شماره 52 - ( مهر 1384 )                   جلد 13 شماره 52 صفحات 8-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Susceptibility of Blatella germanica (Blattaria: Blattidae) to Permethrin in Shahid Beheshti Hospital-Zanjan. zumsj. 2005; 13 (52) :8-16
URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-304-fa.html
قوامی محمد باقر، محمدی جمشید، لدنی حسین. مقاومت سوسری آلمانی به پرمترین در بیمارستان آموزشی درمانی شهید بهشتی زنجان. مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1384; 13 (52) :8-16

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-304-fa.html

، mbghavami2@yahoo.com
چکیده:   (15866 مشاهده)

چکیده زمینه و هدف: سوسری آلمانی مهم‌ترین آفت شهری است که در انتقال عوامل بیماری زا و ایجاد آلرژی نقش زیادی دارد . بیمارستان شهید بهشتی زنجان به رغم سم‌پاشی منظم به سوسری آلمانی آلوده است. با توجه به عدم انجام مطالعاتی در مورد علت تداوم این آلودگی، پژوهش حاضر با هدف تعیین حساسیت سوسری آلمانی در بیمارستان شهید بهشتی زنجان طی سال 1382 تا 1383 انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه‌ی نیمه تجربی،‌ نمونه های سوسری آلمانی به صورت تصادفی به روش دستی از بیمارستان صید و در آزمایشگاه نگه‌داری شدند و هر یک از دو گروه سوسری آلمانی بیمارستان و سوش حساس آزمایشگاهی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. نر‌های بالغ تفکیک و در تماس سطحی با مقادیر 62/15، 25/31، 5/62،125،250 و 500 میلی‌گرم پرمترین بر مترمربع سنجش زیستی شدند و تعداد نمونه‌های فلج شده در زمان‌های مختلف در همه‌ی گروه‌ها شمارش شد. هر کدام از مقادیر پرمترین در سه تکرار ده تایی انجام و برای هر مقدار یک تکرار ده تایی شاهد (سطح آغشته شده با استن) انجام گردید. داده ها با آزمون پروبیت تجزیه و تحلیل شدند و معادله‌ی خطی رگرسیون بین زمان تماس و درصد نمونه‌های فلج شده تعیین و از طریق آن زمان فلج شدن نیمی از جمعیت مورد مطالعه (KT50) در گروه‌های مورد بررسی برآورد شد. یافته‌ها: بررسی 480 سوسری در دو دسته‌ی 240 تایی (60 شاهد و 180 مورد) نشان داد که مقاومت به اثر ضربه‌ای در تماس با پرمترین در نمونه‌های بیمارستانی وجود دارد. در دوز تماسی 62/15 میلی گرم پرمترین بر متر مربع، نمونه های بیمارستان ناهمگن بودند و نمونه‌های مقاوم از حساس تفکیک می‌شدند (0004/0P=). در این دوز میزان KT50 در نمونه‌های بیمارستانی 6/63دقیقه ( با حدود اطمینان 95 درصد 37/60 تا 67) و در سوش حساس 42/22 دقیقه ( با حدود اطمینان 95 درصد 28/20 تا 65/26) بود و نسبت مقاومت در نمونه‌های بیمارستانی به 83/2 ( با حدود اطمینان 95 درصد 72/2 تا 96/2) می‌رسید. نتیجه‌گیری: با توجه به وجود مقاومت به پرمترین، مطالعه‌ی ماهیت ژنتیکی مقاومت، مقاومت متقاطع در مقابل حشره‌کش‌های جدید و ارزیابی آن‌ها در کنترل سوسری ضروری می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۷/۷/۴ | پذیرش: ۱۳۹۶/۳/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۱۶

ارسال پیام به نویسنده مسئول

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.