دوره 24، شماره 106 - ( 5-1395 )                   جلد 24 شماره 106 صفحات 63-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khaksar S, Bigdeli M. Protective Effect of Different Doses of Cannabidiol on Blood-Brain Barrier Permeability and Damages Resulting from Cerebral Ischemia Model in Rats. J Adv Med Biomed Res. 2016; 24 (106) :63-78
URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-3694-fa.html
خاکسار سپیده، بیگدلی محمدرضا. اثر محافظتی دوزهای مختلف کانابیدیول بر میزان نفوذپذیری سد خونی– مغزی و آسیب‌های حاصل از مدل ایسکمی مغزی در موش صحرایی. مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1395; 24 (106) :63-78

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-3694-fa.html

دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (8765 مشاهده)

زمینه و هدف: سکته‌ی مغزی از بیماری‌های نورولوژیکی است که سرعت وقوع آن در جوامع در حال توسعه رو به افزایش است. کانابیدیول ترکیبی غیرروان گردان از گیاه شاهدانه است که امروزه در زمینه‌ی پژوهش‌های بنیادی و درمانی توجه محققین را به خود جلب کرده است. به‌طوری که از بارزترین خصوصیت آن، اثرات نوروپروتکتیو قوی است که در مدل‌های حیوانی صرع، آلزایمر و پارکینسون به خوبی آن را نشان داده است. هدف از مطالعه‌ی حاضر بررسی اثر کانابیدیول بر آسیب‌های سکته‌ی مغزی به ویژه انسجام سد خونی- مغزی بود.

روش بررسی: تعداد 66 سر موش صحرایی بالغ نر از نژاد ویستار انتخاب و به‌صورت تصادفی به شش گروه اصلی تقسیم بندی شدند. با استفاده از جراحی استریوتکسی، کانول در بطن جانبی مغز تعبیه شد. کانابیدیول در دوزهای ۵۰ ،۱۰۰ و۲۰۰ نانو گرم به مدت پنج روز به بطن جانبی تزریق گردید. بعد از تیمار، موش‌ها تحت عمل جراحی ایسکمی مغزی قرار گرفتند و بعد از ۲۴ ساعت، نقایص نورولوژیکی، حجم انفارکتوس و میزان نفوذ پذیری سد خونی- مغزی مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان می‌دهد که کانابیدیول در دوزهای ۱۰۰ و۲۰۰ نانو گرم در ایسکمی مغزی موجب کاهش قابل توجهی در نقایص نورولوژیکی، حجم انفارکتوس و نفوذپذیری سد خونی- مغزی در مقایسه با گروه حلال گردید.

نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه بیان می‌دارد که کانابیدیول احتمالا با کاهش میزان نفوذپذیری سد خونی- مغزی و نقایص نورولوژیکی، آسیب‌های حاصله از ایسکمی را که به‌صورت انفارکتوس بروز می‌کند را به طور قابل توجهی تخفیف می‌دهد.

نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی |
دریافت: ۱۳۹۵/۳/۱ | پذیرش: ۱۳۹۵/۳/۱ | انتشار: ۱۳۹۵/۳/۱

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پیشرفت‌های تحقیقات پزشکی و زیست پزشکی می باشد.