دوره 24، شماره 107 - ( 6-1395 )                   جلد 24 شماره 107 صفحات 58-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirazi N. Protective Effect of Hydro-ethanolic Leaf Extract of Pelargonium graveolens L on Sperm Production and Testis Histology in Male Rats Treated with Lead Acetate. J Adv Med Biomed Res. 2016; 24 (107) :58-70
URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-3773-fa.html
میرازی ناصر. بررسی اثر حفاظتی عصاره‌ی هیدرواتانولی برگ گیاه شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens L.) بر تعداد اسپرم و بافت بیضه در موش‌‌های صحرایی نر تیمار شده با استات سرب. مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1395; 24 (107) :58-70

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-3773-fa.html

دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده:   (8280 مشاهده)

زمینه و هدف: سرب یکی از مهم‌ترین آلوده کننده‌های محیط زیست می‌باشد. استفاده از گیاهان دارویی مانند عصاره‌ی برگ گیاه شمعدانی عطری ممکن است از ایجاد صدمات ناشی از سرب جلوگیری کند. دراین مطالعه به بررسی اثر حفاظتی عصاره‌ی هیدرواتانولی برگ گیاه شمعدانی عطری بر اثرات نامطلوب سرب در فرآیند اسپرماتوژنز در موش‌ صحرایی نر پرداخته شد.

روش بررسی: در این مطالعه‌ی تجربی از 42 سر موش صحرایی نر در 6 گروه 7 سری شامل گروه‌های کنترل، شاهد (دریافت کننده‌ی استات سرب، ppm 500 در آب آشامیدنی)، تیمار با عصاره‌ی شمعدانی عطری (با دوز کم 250 میلی‌گرم بر کیلوگرم و دوز زیاد 500 میلی‌گرم بر کیلوگرم)، دریافت کننده‌ی استات سرب به همراه تیمار با عصاره‌ی دوز کم و دوز زیاد عصاره‌ی شمعدانی عطری به‌صورت خوراندن از راه لوله‌ی دهانی و به‌مدت یک ماه استفاده شد. نمونه‌های اپیدیدیم و بافت بیضه جهت انجام شمارش اسپرم و مطالعات بافت‌شناسی تهیه گردید. داده‌های هر آزمون با استفاده از روش آنالیز ANOVA و سپس آزمون توکی مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان داد که استات سرب موجب کاهش تعداد اسپرم و تخریب بافت بیضه نسبت به گروه کنترل می‌شود
(001/0P<). عصاره‌ی شمعدانی عطری توانست اثر محافظتی بر بافت بیضه اعمال نماید و موجب افزایش تعداد اسپرم‌ها در موش‌های دریافت کننده استات سرب در مقایسه با گروه کنترل گردید (001/0P <).

نتیجه‌گیری: عصاره‌ی برگ گیاه شمعدانی عطری قادر است از اثرات مخرب سرب بر بافت بیضه و اسپرماتوژنز در موش صحرایی جلوگیری کند. همچنین عصاره‌ی این گیاه موجب افزایش روند اسپرم سازی در موش‌های القا شده با استات سرب گردید.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۵/۳/۳۱ | پذیرش: ۱۳۹۵/۳/۳۱ | انتشار: ۱۳۹۵/۳/۳۱

CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.