دوره 13، شماره 53 - ( دى 1384 )                   جلد 13 شماره 53 صفحات 1-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print

مدرسی مهرداد. تأثیر عصاره‌ی الکلی ‌گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) بر محور هورمونی هیپوفیز ـ گناد و بافت شناسی بیضه در موش‌های کوچک آزمایشگاهی. مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1384; 13 (53) :1-7

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-390-fa.html

، mehrdad_modaresi@hotmail.com
چکیده:   (20946 مشاهده)

چکیده زمینه و هدف: گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) از دیرباز توسط افراد شناخته شده و از آن به عنوان داروی مسهل، مسکن، معرق، ضدالتهاب، تحلیل برنده‌ی تومور و قاعده‌آور استفاده می‌شود. شواهد نشان‌گر آن است که این گیاه به عنوان عامل محرک جنسی و افزایش‌ دهنده‌ی قدرت جنسی نیز استفاده می‌شود و برای درمان ناتوانی جنسی بسیار مفید است. بنابراین تحقیق حاضر به منظور تعیین تاثیر عصاره‌ی این گیاه بر محور هورمونی هیپوفیز ـ گناد و تغییرات بافت بیضه طی سال 1382 تا 1383 در مبارکه اصفهان انجام گرفت. روش بررسی: در این تحقیق تجربی چهار گروه موش که هر یک شامل هشت موش نر بالغ بودند به ترتیب به عنوان گروه کنترل و گروه‌های تیمار 1، 2 و 3 مورد بررسی قرار گرفتند. عصاره‌ی گیاه گلرنگ در سه غلظت متفاوت 7/0، 4/1 و 8/2 میلی‌گرم در روز به صورت داخل صفاقی در یک دوره‌ی بیست روزه به موش‌های گروه تیمار 1، 2 و 3 تزریق شد. هر یک از گروه‌های تیمار با گروه کنترل از نظر پارامترهایی نظیر وزن بیضه، تغییرات بافت‌شناسی بیضه، تعداد اسپرم و غلظت هورمون‌های LH, FSH و تستوسترون موجود در سرم خون با استفاده از آزمون‌های آماری توکی و آنالیز واریانس مقایسه گردیدند. یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که گیاه گلرنگ می‌تواند عامل تغییردهند‌ه‌ی پتانسیل تولید مثل جنس نر باشد و فعالیت‌های تولید مثلی را تغییر دهد و نیز بر عملکرد اندوکرین بیضه‌ها مؤثر واقع شود، به طوری که تزریق عصاره‌ی گلرنگ در دو دوز 4/1 و 2/8 میلی‌گرم در روز به طور معنی‌داری سبب افزایش غلظت تستوسترون موجود در سرم گردیده (01/0 P=) و موجب خود کنترل فیزیکی منفی ترشح تستوسترون شد. در نتیجه‌ی تزریق عصاره‌ی این گیاه تغییرات بافتی، تغییر در تعداد اسپرم و وزن بیضه‌ها چشمگیر نبود. نتیجه‌گیری: گیاه گلرنگ قادر است با ایجاد تغییر در محور هورمونی هیپوفیز ـ گناد در فعالیت‌های تولید مثلی مؤثر واقع شود. انجام تحقیقات بیشتر توصیه می‌گردد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۷/۷/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۶/۳/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۱۶

ارسال پیام به نویسنده مسئول

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.