دوره 25، شماره 112 - ( 5-1396 )                   جلد 25 شماره 112 صفحات 86-98 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghavami M, Ahmadi S. Effectiveness of Eucalyptus and Cinnamon Essential Oils Compared to Permethrin in Treatment of Head Lice Infestation . zumsj. 2017; 25 (112) :86-98
URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-4592-fa.html
قوامی محمدباقر، احمدی صفورا. ارزیابی تاثیر اسانس‌های اکالیپتوس و دارچین در مقایسه با پرمترین در درمان آلودگی به شپش سر . مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1396; 25 (112) :86-98

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-4592-fa.html

دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان
چکیده:   (674 مشاهده)

زمینه و هدف: شپش سر یکی از مهم‌ترین اکتوپارازیت‌های انسان می‌باشد و به کار‌گیری شامپوی پرمترین رایج‌ترین شیوه‌ی کنترل آن است. ولی کاربرد مدوام این ترکیب باعث احتمال توسعه مقاومت به این ترکیب می‌شود. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر اسانس‌های اکالیپتوس و دارچین و معرفی ترکیبت موثر و جایگزین بر پرمترین در درمان پدیکولوز بود.

روش بررسی: اسانس اکالیپتوس  (Eucalyptus globules)و دارچین (Cinnamomum zeylanicum) به روش تبخیر استخراج و اجزای تشکیل دهنده‌ی آنها به روش گاز کروماتوگرافی مشخص شد. تعداد 95 نفر آلوده به شپش سر از ساکنین شهرستان زنجان به‌صورت کارآزمایی بالینی یک سو کور در سه گروه 34، 31 و 30 نفری به ترتیب تحت درمان با شامپوی اکالیپتوس 4 درصد، دارچین 2 درصد و پرمترین 1 درصد قرار گرفتند و در آنها قبل و بعد از مداخله، میزان آلودگی به شپش و میزان تفریخ شدن تخم‌ها مشخص شد.

یافته‌ها: در بررسی گازکروماتوگرافی، 1و 8 سینئول، آلفا پاینن و سینامآلدهید و 2- پروپنال 3- فنیل به ترتیب مهم ترین اجزای تشکیل دهنده‌ی اسانس‌های اکالیپتوس و دارچین بودند. قبل از مداخله، میزان باز شدن تخم‌های شپش در سه گروه مطالعاتی یکسان بود. در گروه‌های تحت درمان با شامپو اکالیپتوس 4 درصد، دارچین 2 درصد و پرمترین 1 درصد اثربخشی به ترتیب 81 درصد، 3/53 درصد و 3/64 درصد دیده شد.

شامپوی اکالیپتوس بهتر از دو شامپوی دیگر اثر درمانی داشت (06/0P<). اثر درمانی شامپوی دارچین و پرمترین یکسان بود (139/0P=). مقایسه‌ی میزان تلفات تخم‌ها در قبل و بعد از درمان با اکالیپتوس (00001/0P=) و پرمترین متفاوت بود (009/0P=) ولی در درمان با دارچین تفاوتی دیده نشد (08/0P=). این تلفات در دو گروه درمانی اکالیپتوس و دارچین با همدیگر متفاوت (06/0P=) ولی بین اکالیپتوس-پرمترین و دارچین پرمترین یکسان بود (28/0P>).

نتیجه گیری: اسانس اکالیپتوس، به‌عنوان ترکیب جایگزین پرمترین، ویا تلفیق با شپش کش‌های رایج برای درمان افراد آلوده پیشنهاد می‌شود.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۲۴ | پذیرش: ۱۳۹۶/۳/۲۴ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۲۴

کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.