دوره 26، شماره 115 - ( 3-1397 )                   جلد 26 شماره 115 صفحات 78-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fazlian F, Solati S, MousVI M, Ghasemi Pirbaloti M. Comparison of the Effectiveness of Cognitive Behavioral Based and Mindfulness-Based Stress Management Program on Activity, Quality of Life and Self-Efficiency of Patients with Systemic Lupus Erythematosus . zumsj. 2018; 26 (115) :78-91
URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-5052-fa.html
فضلیان معصومه، صولتی سید کمال، موسوی محمد، قاسمی پیربلوطی محمد. مقایسه ی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر فعالیت بیماری، کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک. مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1397; 26 (115) :78-91

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-5052-fa.html

دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد
چکیده:   (701 مشاهده)
زمینه و هدف: لوپوس اریتماتوز سیستمیک،  یک بیماری خود ایمنی سیستمیک است و شیوع آن در ایران 40 در صد هزار نفر برآورد شده است. تظاهرات روان‌شناختی علاوه بر تظاهرات بالینی در مبتلایان شایع است. هدف مطالعه‌ی حاضر بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی (MBSR) و درمان شناختی- رفتاری (CBT) بر فعالیت بیماری، کیفیت زندگی و خودکارآمدی این بیماران بود.
روش بررسی: در این پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون باگروه کنترل، 45 بیمار مبتلا به لوپوس در شهرکرد با روش نمونه گیری در دسترس، بر اساس معیارهای کالج آمریکایی روماتولوژی انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. سه گروه تحت مراقبت پزشکی معمول قرار گرفتند. گروه اول آزمایش، 8 جلسه MBSR و گروه دوم 8 جلسهCBT نیز دریافت کردند. طی مراحل پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری 3 ماهه پرسشنامه‌های کیفیت زندگیSF36، خودکارآمدی شرر و ایندکس فعالیت بیماری لوپوس تکمیل شد.آنالیز اطلاعات با نرم افزار SPSSv18 و آمارتوصیفی و استنباطی «تحلیل واریانس با اندازه‌های تکراری» انجام شد.
یافته‌ها: میانگین نمرات فعالیت بیماری گروه‌ها در مراحل مختلف پژوهش تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند (05/0<P). میانگین نمرات کیفیت زندگی بیماران در هر دو روش درمانی در مرحله پس‌آزمون وپیگیری افزایش معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد ومیانگین نمرات گروه MBSR نسبت به گروه CBT در مرحله پس آزمون وپیگیری بیشتر بود.میانگین نمرات خودکارآمدی بیماران در هر دو روش درمانی در مرحله پس‌آزمون و پیگیری افزایش معنی‌داری نشان داد و میزان تاثیر آنها به یک اندازه بود.
نتیجه‌گیری: هرچند مداخلات روان‌شناختی از تاثیر چندانی روی فعالیت بیماری لوپوس برخوردار نبود، ولی مداخلاتCBT و به خصوص MBSR منجر به بهبود پایدار کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران شدند.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۶/۱۱/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۱۶

کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.