دوره 17، شماره 66 - ( 3-1388 )                   جلد 17 شماره 66 صفحات 29-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohajeri P, Tavakoli A, Moghim S. Detection of Mutation in Codon 315 katG Gene as a Gene Marker Associated with Isoniazid Resistance, in Mycobacterium tuberculosis Strains Isolated from Patients in Isfahan and Tehran by PCR-RFLP Method. zumsj. 2009; 17 (66) :29-40
URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-906-fa.html
مهاجری پرویز، توکلی اکبر، مقیم شراره. تشخیص موتاسیون در کدون 315 ژن katG، مارکر مقاومت به ایزونیازید در سوش‌های مایکوباکتریوم توبرکولوزیس‌ جدا شده از بیماران اصفهان و تهران با روش PCR-RFLP. مجله‌ی علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان. 1388; 17 (66) :29-40

URL: http://zums.ac.ir/journal/article-1-906-fa.html

چکیده:   (19516 مشاهده)

چکیده زمینه و هدف: مقاومت دارویی سل، پیوسته در حال افزایش است و با توجه به محدود بودن داروهای موثر، وجود این مقاومت‌ها به عنوان تهدیدی در برنامه‌ی‌ کنترل سل محسوب می‌شود. ایزونیازید به‌عنوان موثرترین دارو در از بین بردن باسیل‌های سل شناخته شده است که مقاومت به آن نیز براحتی ایجاد می‌شود. در این بین، موتاسیون‌های katG مخصوصاً جانشینی S315T عامل مقاومت به ایزونیازید در اکثر موارد سل است. تواتر این جانشینی در جمعیت‌های مختلف متفاوت است. مطالعه‌ی حاضر مشخصه‌های مولکولی مقاومت به ایزونیازید را در سویه‌های باسیل‌سل نشان می‌دهد که از آن می‌توان به‌عنوان ابزار سریع تشخیصی مقاومت استفاده نمود. روش‌‌بررسی: با استفاده از روش نسبی 1 درصد، حساسیت 126 سویه‌ی مایکوباکتریوم توبرکولوزیس جدا شده از بیماران شهرهای اصفهان و تهران نسبت به ایزونیازید تعیین شد. نوع موتاسیون در کدون 315 ژن katG در سویه‌های مقاوم به ایزونیازید با استفاده از روش PCR-RFLP مشخص گردید. بدین‌منظور محصول 355 جفت بازی PCR به‌وسیله‌ی آنزیم MspI برش داده شد. یافته‌ها: از 126 مایکوباکتریوم توبرکولوزیس جدا شده، 32 سویه (4/25 درصد) مقاوم به ایزونیازید بود. میزان این مقاومت در نمونه‌های اصفهان 6/22 درصد (19 سویه) و در نمونه‌های تهران 31 درصد (13 سویه) بود. در کل، 72 درصد از انواع جدا شده‌ی مقاوم به ایزونیازید با استفاده از آنالیز لوکوس katG 315 قابل تشخیص بود. نتیجه‌گیری: PCR-RFLP با MspI بیشتر سویه‌های مقاوم ایزونیازید (72 درصد) را که دارای موتاسیون در کدون 315 ژن katG بودند مشخص نمود. توجه به جنبه‌های مولکولی سویه‌های مقاوم به ایزونیازید منجر به ارایه‌ی ابزارهای ژنوتیپی مختلف برای تشخیص سریع مقاومت به ایزونیازید در انواع جدا شده‌ی کلینیکی می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۸/۵/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۳/۴/۵ | انتشار: ۱۳۹۳/۴/۵

CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.