روز ششم(23 مهر): عوامل اجتماعی تعیین کنندههای سلامت و نقش آن در نشاط اجتماعی احساس شادی و نشاط یکی از ضروریترین خواستههای فطری و نیازهای روانی انسان به شمار میرود و به دلیل تأثیرات عمده بر سالم سازی و بهسازی جامعه مدت مدیدی است ذهن آدمیان را به خود مشغول کردهاست، بهطوریکه امروزه بسیاری از ملل به نوعی در صدد ایجاد یک جامعه سالم و با نشاط هستند، زیرا به نظر می رسد احساس شادی از یک سو انسانها را برای زندگی بهتر و بازدهی بیشتر آماده می کند و از سوی دیگر به دلیل ویژگی مسری بودن آن بستگی های فرد را با محیط گسترده میکند. از این رو مادامی که شهروندان احساس شادی کنند همواره در خدمت به شهر و افراد جامعه اهتمام بیشتری میورزند. عوامل اجتماعی نظیر شکاف طبقاتی، فقر، بیکاری، احساس تضعیف و بسیاری دیگر از مسائل اجتماعی نظیرامید اجتماعی، شایستهسالاری، سرمایه اجتماعی، دسترسی بهفرصتهای برابر و شفافیت از مولفههای تاثیرگذار در نشاط اجتماعی است. گرایش بهمصرف مواد مخدر صنعتی که شادی آنی کاذب ایجاد میکند، همچنین مصرف بیشتر مشروبات الکی و مواردخشونت، بیکاری، فقر و سبک زندگی افراد که بهگونهای است که بیشتر در خودشان هستند، یعنی فردگرایی بیشتر سبب میشود شاخص نشاط و شادابی در جامعه کمتر شود شادی و نشاط به عنوان یکی از احساسات مثبت انسانی، دارای ابعاد و تجلیات مختلف است و نقش تعیینکنندهای در تأمین سلامت فرد و جامعه دارد. تمدن بشری از آغاز تاکنون، هدف و غایت زندگی را رسیدن به شادمانی دانسته و همواره به دنبال شاد زندگی کردن بوده است. بر اساس نتایج این تحقیقات هر چه شبکه روابط اجتماعی در افراد گستردهتر باشد، افراد احساس نشاط بیشتری میکنند.لازم به ذکر است خود افراد نیز در این راستا می توانند با مسائلی مانند گسترش حس تعلق اجتماعی و فعالیت های اجتماعی نقش حفاظتی را ایفا کنند.
روز پنجم (22 مهرماه): نقش مهارتهای زندگی در ارتقای سلامت روان و نشاط اجتماعی مهارت های زندگی مجموعهای از توانایی هایی است که قدرت سازگاری و رفتار مثبت و کارآمـد را افزایش داده و باعث می شود که افراد مسئولیتهای مربوط به نقش اجتماعی خود را پذیرفته و بـدون صدمه زدن به خود و دیگران با چالش ها و مشکلات زنـدگی روبـه رو شـده و انتخـاب هـا و رفتارهـای سالمی در زندگی داشته باشند. تغییرات سریع اجتماعی و فرهنگی که حاصل تکامل طبیعی فرهنگها، رشد و پیشرفت تکنولوژی، دسترسی به انواع اطلاعات مفید و غیرمفید و فروریختن مرزهای فرهنگی و اجتماعی است، زنـدگی انسان امروزی را با چالش های فراوانی رو به رو ساخته است. گسترش شهرنشینی با وجود مزایایی که به همراه دارد از چالش ها و معضلات خالی نیست که می توان به افزایش تنش و استرس های روانی، گسترش آسیب های اجتماعی و در راس آن نداشتن توانایی «نه گفتن» در برابر خواسته های نامعقول یاد کرد. نشاط اجتماعی سرمایه ای گرانبها است که ترکیب و برگرفته از یک مجموعه کلی است و تحقق آن متاثر از کسب مهارت های زندگی است. افراد با یادگیری این مهارت ها می توانند با مسائل زندگی به صورت موثرتری مقابله کنند، به عبارت دیگر «آموزش مهارت های زندگی» فرد را قادر می سازد تا دانش، ارزش ها و نگرش ها را به توانایی های بالفعل تبدیل کند. مهارت های زندگی ابعاد متعددی را در بر می گیرد، که شامل مهارت روابط بین فردی، همدلی کردن، تفکر خلاق، تفکر انتقادی، مدیریت هیجان و غیره به عنوان زیرشاخه مهارت های زندگی شناخته می شوند. میزان رشد توانمندیها از طریق یادگیری مهارتهای زندگی، باعث میشود تا فرد تسلط و احساس کنترل اوضاع را بیشتر احساس کند. به همین دلیل در برخورد با پدیدههای محیطی به صورت فعالتر و مؤثرتری عمل میکند،همین اصل حس شادکامی و کامیابی را در فرد افزایش میدهد.
روز چهارم ( 21 مهرماه): ارتقای سلامت روان و نشاط اجتماعی سلامت روان یکی از ابعاد سلامتی بنا به تعریف WHO است و در عین حال بخش مغفولی از سلامت در جامعه میباشد. هنوز انگ و تبعیض در مورد اختلالات روانپزشکی و اطلاعات نادرست در جمعیت عمومی شایع است. مطالعه بار بیماریها در ایران و جهان نشان می دهد که اختلالات روانپزشکی از دلایل عمده سال های از دست رفته عمر به دلیل بیماری و ناتوانی هستند. طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، یک نفر از هر چهار نفر در طول زندگی خود به یکی از اختلالات روانپزشکی مبتلا می شود. اختلالات روانپزشکی در ایران در مجموعه رتبه دوم بار بیماریها را پـس از حـوادث غیرعـمدی درکشـور به عـهده دارد و ۱۶درصد بار بیماریها را به خود اختصاص داده است. بر اساس پیمایش ملی سلامت روان که در سال ۱۳۹۰ انتشار یافته است، 6/23 درصد از افراد ۱۵ تا ۶۴ ساله کشور دچار یک یا چند اختلال روانپزشکی در ۱۲ ماه قبل از بررسی بودند. از میان اختلالات روانپزشکی به ترتیب اختلالات اضطرابی( 6/15) و اختلالات خلقی( 6/14)، بیشترین شیوع را در بین اختلالات روانپزشکی به خود اختصاص دادهاند. شادی و نشاط همواره با خرسندی، خوشبینی و امید و اعتماد همراه است، مواردیکه در مبتلایان به اختلالات روانپزشکی یا کمرنگ است و یا وجود ندارد. لذا نباید ایجاد نشاط و شادی در درون جامعه را نادیده گرفت و از آن غافل ماند، تا زمانی که زمینه سازی های شادی و نشاط در درون جامعه ایجاد نشود نمی توان به دنبال از بین بردن و یا پیشگیری از اختلالات روانی در بخش های مختلف جامعه بود و دلیل آن هم این است که شادی و نشاط البته نه در حد سطحی بلکه در سطوح عمیق به عنوان یکی از اجزای جامعه سلامت از لحاظ روانی است.
یکی از عوامل مؤثر در شکل گیری رفتار فرد، خانواده است . فضای خانه، نخستین و بادوام ترین عاملی است که در رشد شخصیت افراد تأ ثیر می گذارد. به گونهای که می توان گفت پدر و مادر نیرومندترین آموزگار افراد در زندگی، آموزش خانوادگی پایدارترین آموزش و محیط خانه مهمترین آموزشگاه برای هر فرد می باشد. خانواده در آشنا کردن کودک به زندگی جمعی و فرهنگ جامعه، نقش بسیار مؤثری را اجراء می نماید. از این رو تأمین بهداشت روانی افراد خانواده و ایجاد فضایی با نشاط، سهم به سزائی در تأمین و حفظ بهداشت روان جامعه و ایجاد نشاط و شادابی در آن دارد و عدم تأمین بهداشت روان خانواده آسیب های شدیدی بر پیکره جامعه وارد میکند. در طول دهههای گذشته که دانشمندان علوم مختلف بصورت جدی بر روی موضوع شادی و نشاط، کار و تحقیق کردهاند، همواره به این نتیجه رسیدهاند که شادیآفرینی در محیط زندگی، قبل از آنکه در مسایل بزرگ باشد در کارهای کوچک نهفته است. کارهایی که لازم است تنها از آنها مطلع باشیم و به آنها توجه کنیم. تفریحات ساده و آسان که همیشه و همهجا در دسترساند و توجه ما را میطلبند، نظیر بازی با کودکان، پیادهروی با اعضای خانواده، و انجام مشترک کارهای خانه. از دیگر اصولی که درتحکیم خانواده موثر است، به موارد زیر میتوان اشاره کرد: 1- برقراری شیوه ارتباطی منطقی ، محترمانه و در عین حال گرم و صمیمانه 2-توجه به سلامت جسمی افراد خانواده مانند تغذیه سالم، فعالیت فیزیکی(ورزش) مناسب، پرهیز از دخانیات و کنترل بیماریهای مزمن 3- تلاش در جهت شناخت یکدیگر وتقویت اعتماد به نفس 4- گوش دادن به صحبتهای یکدیگر 5- فراهم کردن شرایط گفتگو و تبادل نظر برای همه افراد خانواده 6- خود داری از سرزنش افراد خانواده 7- مسئولیت پذیر بودن نسبت به یکدیگر 8-هماهنگ بودن والدین با یکدیگرواطلاع از نیازهای افراد خانواده 9-پرهیز از توهین و سرزنش و پر خاشگری والدین نسبت به هم 10-توجه به رفتارهای مثبت یکدیگر وتشویق وترغیب رفتارهای پسندیده اعضای خانواده
روز دوم ( 19 مهرماه): نقش آموزههای دینی، فرهنگ و معنویت در ارتقای سلامت روان و نشاط اجتماعی گام نهادن در مسیر توسعه و یا ایجاد جامعه ای که در آن آرامش و سعادت محقق شود، به زمینه یا مقدماتی نیاز دارد که با اتکاء به آن، این خواست تحقق یابد. از جمله این مقدمات، نشاط اجتماعی است. طبق مطالعات متعدد، سلامت معنوی به عنوان یکی از ابعاد سلامتی در کنار سلامت جسمی، روانی و اجتماعی، نقش انکارناپذیری در ایجاد رضایتمندی در زندگی و به دنبال آن نشاط و شادی دارد. دیدگاه معنوی بر روی باورها، نگرش ها، ارزشها و رفتارها تأثیر عمیق دارد. این تأثیر روی فکر و بدن به نام تندرستی معنوی نامید می شود. آموزههای دینی از سویی با تاکید بر رفتارهای بهداشتی مانند رعایت بهداشت فردی و رفتارهای تغذیه ای سالم بر سلامت جسمی فرد تاثیر میگذارد و از سوی دیگر انجام مناسک دینی و معنوی توصیه شده در دین موجب افزایش حمایت اجتماعی به عنوان یک منبع ارتقای سلامت میگردد. نقش حمایت اجتماعی در کاهش واکنش پذیری قلبی و عروقی، تسهیل بهبودی پس از حمله قلبی و کاهش سایر عوامل خطر و از جمله کاهش استرس ثابت شده است. نتیجه این تأثیرات پیشگیری از بیماری، افزایش تحمل بیماری، بهبود سریع تر بیماری، کاهش میزان استفاده از خدمات بهداشتی- درمانی و تعامل سالم فرد در اجتماع است که همگی در افزایش نشاط و شادی در فرد و جامعه نقش تعیین کننده دارد.
روز اول ( 18 مهرماه): نقش خودمراقبتی در نشاط اجتماعی
شادی و نشاط به عنوان یکی از احساسات ریشه ای مثبت و یکی از ضروری ترین خواسته های فطری و نیازهای روانی انسان، نقش تعیین کننده ای در تأمین سلامت فرد و جامعه داشته و از آنجا که شادی همواره با خرسندی، خوشبینی و امید و اعتماد همراه است، می تواند نقش تسریع کننده ای در فرایند توسعه جامعه داشته باشد. به همین مبناست است که از سال 2000 میلادی به بعد در نگاه سازمان ملل برای تعیین سطح توسعه یافتگی کشورها متغیر های نشاط یا شادکامی، امید به آینده، خشنودی و رضایت مندی افراد جامعه نیز به عنوان یک متغیر کلیدی وارد محاسبات شده است، به این صورت که اگر مردم یک جامعه احساس شادکامی، خشنودی و رضایتمندی نکنند، نمی توان آن جامعه را توسعه یافته _ به ویژه در حوزه توسعه اجتماعی_ قلمداد نمود. یکی ازمتغیرهای مهم در ایجاد نشاط در فرد برخورداری از سلامت است. سلامت محصول چهار بعد انسان سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنویت است که درکنار هم سالم زیستن و سلامتی را بوجود می آورند. سلامتی یکی از مهمترین نعمتهایی است که هر انسان میتواند از آن بهرهمند باشد. با این وجودافراد زیادی هستند که از این نعمت برخوردار نیستند و به مراقبت جهت بازگرداندن سلامتی یا حفظ فعالیت فعلیشان نیازمندند با انجام برخی اصول ساده خودمراقبتی میتوان با دستیابی به سلامت، نشاط و شادابی را در زندگی ایجاد کرد. خودمراقبتی حیطه گستردهای دارد و خودمراقبتی در اختلالات روانپزشکی، اعتیاد، مدیریت خشم و استرس، فضای مجازی و مهارتهای زندگی و فرزندپروری را شامل میشود.
بزرگداشت روز جهانی آسم اولین سه شنبه ماه می مصادف با 17 اردیبهشت ماه سال 1398 «شیوع رو به رشد آسم را متوقف کنیم»
با توجه به شیوع بالای بیماری آسم در دنیا و افزایش روز افزون این بیماری و عوامل خطر آن، GINAاولین سه شنبه ماه «می» را به منظور افزایش دانش عمومی در خصوص بیماری آسم و عوامل خطر آن، جلب مشارکت ذینفعان و برنامه ریزی و همکاری در جهت پیشگیری و کنترل این بیماری، به عنوان روز جهانی آسم نامگذاری کرده است. در این روز ضمن آموزش، اطلاع رسانی و حساس سازی عموم جامعه نسبت به این بیماری، پزشکان، بیماران، مراقبین بهداشتی، مسئولین و سیاستگذاران گرد هم آمده و در خصوص راه های پیشگیری و کنترل بیماری آسم هم فکری و چاره اندیشی می نمایند. با عنایت به اهمیت موضوع، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هر ساله با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی، مراکز پژوهشی و انجمن های علمی و همگام با سایر کشورهای جهان، اقدام به بزرگداشت این روز نموده است و همواره در طی این روز سعی شده است که در جهت بهبود وضعیت بیماران مبتلا به آسم و خدمت رسانی به آنها گامهایی برداشته شود. امسال بیست و دومین بزرگداشت روز جهانی آسم مصادف با 17 اردیبهشت ماه می باشد. از مهم ترین فعالیت هایی که به مناسبت این روز در بسیاری از کشورهای دنیا صورت می پذیرد، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
تشکیل کمیته اجرایی بزرگداشت روز جهانی آسم
برگزاری جلسات هماهنگی و همکاری با سایر ذینفعان نظیر آموزش و پرورش، شهرداری ... به منظور اطلاع رسانی، حساس سازی و جلب مشارکت
تولید و پخش برنامه های آموزشی رادیو و تلویزیونی (تیزر آموزشی، فیلم آموزشی، مصاحبه و گفتگو ...)
بارگزاری محتوا در سایت های آموزشی
تولید پمفلت، تراکت، بنر، لوح فشرده و کتابچه های آموزشی
انتشار مطالب آموزشی در جراید
تولید رسانه های آموزشی اعم از تیزر، پمفلت، تراکت، بنر ...
برگزاری مسابقات ورزشی، نقاشی، عکاسی ...
برگزاری سمینار، جلسه، کنفرانس آموزشی
برگزاری کلاس های آموزشی برای مربیان بهداشت مدارس، کارگران و کارفرمایان، رانندگان حمل و نقل عمومی، بیماران و خانواده های ایشان، ... و اطلاع رسانی در خصوص عوامل خطر بیماری آسم
برگزاری دوره های بازآموزی تشخیص درمان و مراقبت بیماری آسم برای پزشکان، پرستاران، بهورزان/ مراقبین سلامت
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روز جهانی آسم می توانید به سایت GINA به آدرس www.ginasthma.org مراجعه نمایید.
فراخوان صدور مجوز شرکت های ارائه دهنده خدمات بهداشت حرفه ای
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۱۱/۳ |
فراخوان صدور مجوز شرکت های ارائه دهنده خدمات بهداشت حرفه ای
معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان درنظردارد برابر آیین نامه شرکت های خصوصی ارائه دهنده خدمات بهداشت حرفه ای نسبت به صدور مجوز برای شرکتهای متقاضی اقدام نماید لذا کلیه شخصیتهای حقیقی و حقوقی واجد شرایط می توانند مدارک و درخواست های خود را تا تاریخ 30/11/97 به دبیر خانه معاونت بهداشت ارسال نمایند. مدارک اولیه : 1- تکمیل فرم درخواست ( فرم به پیوست می باشد) 2- گواهی ثبت شرکت 3- اعلام اسامی سهامداران و درصد سهام 4- معرفی مسئول فنی دارای گواهی صلاحیت
5- ارسال سوابق کاری مسئول فنی
6- فرم تعهد نامه ( فرم به پیوست می باشد)
7- آیین نامه شرکتها ( فرم به پیوست می باشد)
درخواستها در کمیته صدور مجوز ها مطرح و ازمتقاضیان واجد شرایط جهت تکمیل مدارک دعوت به عمل خواهد آمد.
کارگاه مداخله در بحران با تاکید بر خودکشی ویژه روانشناسان مراکز خدمات جامع سلامت و کارشناسان سلامت روان شهرستان های استان برگزار گردید .
در نیمه دوم شهریور ماه سال 97 توسط گروه بهداشت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان کارگاه مداخله در بحران با تاکید بر خودکشی برای روانشناسان و کارشناسان مجموعه ای تحت پوشش معاونت دانشگاه برگزار گردید .
در این کارگاه که با تمرکز بر مداخله در بحران خودکشی برگزار شد مسئول سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه در زمینه همه گیر شناسی و سبب شناسی، ارزیابی خودکشی، عوامل خطر و محافظت کننده خودکشی و طرح امنیت و خانم کرم زاده در زمینه آموزش روانی و کاهش رنج بیمار، شناسایی و اصلاح تحریف های شناختی، مهارت حل مساله و آموزش روان شناختی به خانواده صحبت نمودند.برنامه کارگاه به شیوه بارش افکار، بحث گروهی و ایفای نقش و سخنرانی انجام گردید.
جلسه هماهنگی رعایت موازین بهداشتی در دسته های عزاداری
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۶/۲۶ |
به منظور رعایت موازین بهداشتی در دسته عزاداری حسینیه اعظم، زینبیه اعظم و سایر دسته های عزاداری جلسه هماهنگی به ریاست جناب آقای دکتر صائینی معاون محترم بهداشت دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت استان و با حضور نمایندگان ادارات ذیربط در مورخ 24/6/97 در مرکز بهداشت استان تشکیل گردید.
در این جلسه آقای دکتر صائینی ضمن عرض خیر مقدم و تسلیت ایام سوگواری سالار و سرور شهیدان امام حسین (ع)، به اهمیت کنترل بهداشتی نذورات و مواد غذایی عرضه شده در دسته های عزاداری، ذبح اصولی دامها، نظافت و گندزدایی معابر و خیابانها تأکید نمودند و پس از بحث و تبادل نظر تصمیمات لازم اتخاذ گردید.
جلسه توجیهی و هماهنگی اجرای بسته خدمات پایه سلامت کارکنان دولت
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۶/۲۶ |
اولین جلسه توجیهی و هماهنگی اجرای بسته خدمات پایه سلامت کارکنان دولت با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی استان روز چهارشنبه 21 شهریور ماه در سالن اجتماعات مرکز بهداشت شهرستان زنجان برگزار گردید. در این جلسه آقای دکتر داود رحمانی سرپرست معاونت فنی معاونت بهداشت الزامات اجرایی برنامه را تبیین نموده، فرمودند: نظـام مـدیریتی از توانمندیهای ذهنی، جسمی و روانی کارکنان برای برآوردن نیازهای توسعه و پیشرفت جامعه بهره میبرد، بـه همـین منظـور حفـظ سـلامت شـاغلین اهمیت ویژه ای داشته و یکی از شاخصهای مهم توسعه یافتگی محـسوب میشود. سلامت شاغلین نقش مهمی در بهینه سازی ارایه خدمات به آحـاد جامعـه، تکـریم اربـاب رجوع و افزایش کمی و کیفی برونداد سازمانی دارد. با عنایت به این که اغلب کارکنان دولت به دلیل سبک زندگی ناسالم و کم تحرکی در معـرض خطـر هـستند، پیـشگیری، تـشخیص و درمـان زود هنگـام بیماریها و عوامل خطر آنها امری ضروری است. سپس ایشان مطالبی در خصوص تعهدات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و تعهدات سایر دستگاهها و سازمانها عنوان نمودند، در ادامه خانم حدادیان کارشناس برنامه در خصوص ویژگیهای بسته خدمات پایه سلامت کارکنان دولت پرداخته، دستورالعمل اجرای این بسته را تشریح نمودند، ایشان افزودند: به منظور اجرای این برنامه استانداردهای 10 گانه با عناوین تغذیه، فعالیت بدنی، کنترل مصرف دخانیات، سلامت روان، فوریتهای پزشکی، خطرسنجی و غربالگری سرطانها، سلامت محیط کار، بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن و دارو و نشانه های بیماریهای مهم طراحی شده و برای این ده استاندارد، مداخلات در سه زیر حیطه ( مدیریت سازمانی، ایجاد محیط حمایتی و آموزش و مداخلات فردی) پیش بینی شده است. کلیه دستگاهها و سازمانها باید بر اساس این استانداردها و در سه حیطه برنامه عملیاتی تدوین نموده و فعالیتهای پیش بینی شده را اجرا نمایند. در پایان جلسه مقرر گردید کلیه ادارات و سازمانها برنامه های عملیاتی پیشنهادی خود را تا پایان شهریور به معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارسال نمایند.