Zanjan University of Medical Sciences پست الكترونيك · درباره دانشگاه · اخبار دانشگاه · نقشه پايگاه · كتابخانه · English
شناسه کاربری رمز عبور ثبت نام در پایگاه | فراموشی رمز
AWT IMAGE
برگشت به دانشگاه علوم پزشکی زنجان
:: ::
بخش‌های اصلی
معرفی شبکه بهداشت::
ریاست شبکه::
گسترش شبکه::
واحد فناوری اطلاعات::
بهداشت محیط::
بهداشت حرفه ای::
بهداشت خانواده::
مبارزه با بیماریها::
آموزش بهداشت و تغذیه::
بهداشت مدارس::
بهداشت دهان و دندان::
سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد::
امور دارویی::
امور آزمایشگاهها::
پزشک خانواده::
مراکز بهداشتی و درمانی::
نظارت بر درمان::
فوریت های پزشکی::
اداری و پشتیبانی::
روابط عمومی و سمعی بصری::
تقدیرنامه ها::
آلبوم تصاویر::
تماس با ما::
امور رفاهی::
مطالب علمی آموزشی::
::
نظرسنجی
سایت شبکه بهداشت و درمان شهرستان خرم دره را چگونه ارزیابی می کنید؟
فقط ساختار صفحه اصلی خوب می باشد.
فقط محتوی مطالب درج شده خوب می باشد.
ساختار صفحه اصلی و محتوی مطالب درج شده خوب می باشد.
هیچکدام از موارد فوق
   
..
:: دستورالعمل ها و پروتکل ها و ... : تب مالت ::
 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۱/۱۱/۳ | 

مشخصات کامل بیماری تب مالت بیماری تب مالت یا بروسلوز به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک انسان و دام محسوب می‌گردد. باکتری بروسلا که ایجاد کننده بیماری است، طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا می‌سازد. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی دام‌های مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار می‌گیرد. تب مالت در حیوانات از آنجا تجربه مبارزه با این بیماری تا کنون نشان داده است که کنترل و پیشگیری از این بیماری در انسان تنها با مبارزه و کنترل این بیماری در دام میسر است لذا لازم است که این عامل بیماری اول در بدن دام شناسایی و انواع آن و همچنین سیر و نحوه انتشار آن در بین جمعیت دامی و نهایتا نحوه ارتباط انسان با دام و روشهای پیشگیری از بیماری در دام و سپس روشهای پیشگیری از انتقال احتمالی عامل بیماری از دام به انسان برسی و مطالعه گردد. انواع بروسلا در حیوانات شامل سویه‌هایی بشرح زیر است: 1B.melitensis 2. B.abortus 3. B.suis 4. B.canis 5. B.neotome تب مالت در انسان تب مالت از گاو، خوک، گوسفند یا بز آلوده به انسان انتقال می‌یابد اما از انسان به انسان خیر. تب مالت روی اعضای خون‌ساز بدن مانند مغز استخوان، گره‌های لنفاوی، کبد و طحال تاثیر می‌گذارد. تب مالت در دو نوع حاد و مزمن دیده می‌شود. دوره نهفتگی این بیماری می‌تواند ۵ تا ۶۰ روز باشد (چندین ماه نیز دیده شده‌است). تب مالت در مردان ۲۰ تا ۶۰ ساله شایع‌تر است‌. مصرف شیر، محصولات لبنی (کره، پنیر) و یا محصولات گوشتی حیوانات آلوده موجب سرایت بیماری به انسان می‌شود. کم‌خونی وخیم یا مشکلات معده و سابقهٔ جراحی آن به دلیل کاهش اسید معده امکان بروز بیماری را بالا می‌برد. اسید معده تا حدودی احتمال ابتلا را کاهش می‌دهد. به طور کلی این بیماری در میان افرادی که با حیوانات زیاد در تماس هستند (کشاورزان، دامداران، قصابان، دامپزشکان) و افرادی که به مناطق آلوده سفر می‌کنند شایع‌تر است. علایم بیماری علایم زیر در تب مالت حاد به‌طور ناگهانی ظاهر می‌شوند. لرز، تب متناوب (تب و لرز)، تعریق خستگی قابل توجه درد هنگام لمس ستون فقرات سردرد بزرگ شدن گره‌های لنفاوی علایم زیر در تب مالت مزمن به تدریج ظاهر می‌شوند خستگی درد عضلانی کمردرد یبوست کاهش وزن افسردگی ناتوانی جنسی (به ندرت) بروز آبسه در تخمدان‌ها، کلیه‌ها، و مغز در صورت ناکافی بودن مراقبت و درمان، بیماری ممکن است مزمن شود یا موجب معلولیت، عفونت قلب، استخوان، مغز یا کبد شود. پیشگیری خودداری از مصرف شیر غیرپاستوریزه، پنیر و سایر لبنیات و گوشت‌های تایید نشده. استفاده از وسال محافظتی بدن مانند دستکش، محافظ چشم، پیش‌بند و … هنگام تماس با حیوانات یا گوشت و سایر محصولات. واکسیناسیون دام‌ها تشخیص و درمان تشخیص قطعی تب مالت با آزمایش خون انجام می‌گیرد و با درمان کامل معمولاً در ۳ تا ۴ هفته بهبودی دیده می‌شود. اطرافیان و اعضای خانواده شخص بیمار که ممکن است از همان غذای آلوده مصرف کرده باشند باید معاینه شده و آزمایش بدهند. درمان شامل یک دوره استراحت در رختخواب و مصرف آنتی‌بیوتیک است و جدا کردن بیمار از دیگران اغلب لازم نیست. برای مبارزه با عفونت باکتریایی از آنتی‌بیوتیک‌هایی (مانند تتراسیکلین برای حداقل سه هفته) استفاده شده و داروهای کورتیزونی برای کاهش التهاب‌های شدید استفاده می‌شود. برای درد عضلانی نیز از داروهای ضد درد (مُسکن) تجویز می‌شود. در رژیم غذایی این بیماران معمولاً ابتدا از غذاهای نرم و ساده شروع می‌کنند و به تدریج تنوع و مقدار غذای بیمار را افزایش می‌دهند تا زمانی که به برنامه غذایی عادی برسد. بهتر است از غذاهای پرانرژی و نوشیدنی‌ها و مایعات فراوان استفاده کرد.

دفعات مشاهده: 2961 بار   |   دفعات چاپ: 218 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 65 بار   |   0 نظر
::
:: دستورالعمل ها و پروتکل ها و ... : توصیه های بهداشتی برای نانوایان ::
 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۱/۱۱/۳ | 

  

  توصیــه های بهداشتی برای نانوایان محترم

  * مضرات مصرف بیش از اندازه نمک

  1 -ابتلا به پر فشاری خون
2-سکته
3-فقر کلسیم
4-پوکی استخوان
5-ادم
6-افزایش وزن
7-زخم معده
8-تشدید آسم
9-تشدید سوزش سر دل (ترش کردن)
10-بزرگ شدن اندازه قلب

  11-کم آبی بدن و بروز تشنگی

  12-افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی

  *عوارض مصرف نمک‌های تصفیه نشده:

  ناخالصی‌های موجود در نمک‌های تصفیه نشده شامل سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیوم، فلور و سایر املاح سنگینی است که بر اندام‌های داخلی بدن تأثیرات مخربی دارند .

  عوارض ناشی از مصرف فلزات سنگین: « یکی از مشکلات اساسی که ممکن است پیش بیاید، اختلال در عملکرد کلیه‌هاست، چرا که کلیه‌ها مسئول دفع مواد سمی از بدن هستند و تجمع این مواد به مرور زمان، به بافت کلیه آسیب می‌رساند ».

  * توصیه ی مهم کارشناسان بهداشت محیط به نانوایان :

  - نمک‌های مصرفی خود را از انواع تصفیه شده انتخاب کنید.

  - به نوع بسته‌بندی، شماره پروانه ساخت، نشانی محل و تولید و تاریخ درج شده بر روی بسته‌ها توجه کنید .

  *مزایای مصرف نان سبوس دار

  1- در نان سبوس دار ، به طور میانگین دو برابر ویتامین ، مواد معدنی و مواد فیبری نسبت به نان سفید وجود دارد .

  2- مصرف نان سبوس دار 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و گوارشی را کاهش می دهد .

  3- نان سبوس دار منبع مناسبی از برخی مواد معدنی بوده که در صورت انجام تخمیر کامل برای بدن قابل استفاده خواهند بود .

  4- سبوس غنی از فیبر است که وجود آن در رژیم غذایی انسان بسیار مفید بوده و باعث تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 است .

  5- سبوس به دلیل دارا بودن انواع فیبر ، حملات قلبی ، اختلالات روده ها و سرطان های سینه ، کولون ، پروستات و رحم را کاهش می دهد .

  6- سبوس منبع بسیار مناسبی از فیبر ، املاح و همچنین پتاسیم ، منگنز ، منیزیم ، سلنیوم ، فسفر ، آهن و روی می باشد .

  7- سبوس منبع بسیار مناسبی از ویتامین های B6 ، نیاسین ، ریبوفلاوین ، تیامین ، فولات و پانتوتنیک اسید می باشد .

  8- سبوس به دلیل جذب آب زیاد به وجود آوردن احساس سیری در رژیم غذایی اثرات مثبتی را به همراه دارد .

  9- سبوس با افزایش حرکات سیستم گوارشی باعث هضم غذا می شود و از یبوست جلوگیری می نماید .

  10- سبوس با کاهش جذب چربی موجب پایین آمدن چربی خون و کلسترول تام می شود .

  11- سبوس گندم با دارا بودن منبع فیتواسترول ها سبب کاهش کلسترول بد تا میزان 10 درصد می گردد .

  12- مزیت سبوس گندم نسبت به سایر منابع فیبری در عدم ایجاد مزه غیر طبیعی در نان است .

  13- کاهش درصد سبوس گیری آرد ، باعث افزایش جذب آب و بهبود عطر و طعم نان می شود.

  *بلانکیت ترکیبی گوگردی است که در قند ریزیها برای رنگبری و سفید کردن قند ها استفاده می شود که این ماده در اثر حرارت گاز so2 آزاد کرده ودر مقدار زیاد مصرف آن سرطانزا می باشد. به همین دلیل یکی از مهمترین فاکتورهای کنترل کیفیت قند کله ، اندازه گیری انیدرید سولفورو یا باقیمانده بلانکیت در قند می باشد. حداکثر مقدار بلانکیت مصرفی در تولید قندها ppm 10 می باشد که مصرف بیشتر از آن ایجاد عوارضی از قبیل اختلالات گوارشی ،استنشاقی، پوستی و حتی چشمی می کند در حالیکه در بهداشت جهانی استفاده از این ماده تقریبا" ممنوع بوده و صنایع قند وشکر جای خود را به تبادلگرهای یونی (رزین) داده است .

  بلانکیت پس از ورودبه دستگاه گوارش ، باعث از بین بردن پرزهای معده و روده می شود و در ئدراز مدت با از بین رفتن آنتی اکسیدان ها سبب تسریع در سرطان بخشهای گوارشی می گردد. همچنین بلانکیت در مسدود کردن هورمون های بدن بخصوص انسولین موثر است ، بنابراین بطور مستقیم سبب تسریع دیابت می شود.

  *مضرات مصرف جوش شیرین در تولید نان

  1- استفاده از جوش شیرین در نان باعث بروز مواردی از جمله اختلال در جذب آهن و بروز کم خونی ، پوکی استخوان ، بیماری های قلب وعروق ، اختلال در فعالیت های آنزیم های گوارش و هضم و جذب، افزایش اسیدیته معده و بیمارهای روده ای می شود .

  2- جوش شیرین واکنش های مفید خمیر را مهار می کند، PH را افزایش داده و اسیدهای آلی نان را کاهش می دهد. همچنین ویتامین های آنزیمی را غیر فعال می کند. جوش شیرین از عطر و طعم نان می کاهد و باعث فطیر شدن آن می شود .

  3- ممانعت از انجام عملیات تخمیر و در نتیجه اختلال در جذب آهن ، کلسیم و روی را به دنبال دارد .

  4 - کربنات سدیم باقیمانده در نان مزه نامطبوعی ایجاد می کند .

  5 - افزایش PH و قلیایی شدن محیط دهان مزه صابونی ایجاد می کند .

  6 - مصرف بی کربنات سدیم

 

 

  واحد بهداشت محیط شبکه بهداشت ودرمان شهرستان خرم دره

دفعات مشاهده: 3176 بار   |   دفعات چاپ: 337 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 65 بار   |   0 نظر
::
:: دستورالعمل ها و پروتکل ها و ... : رهنمودهای مرکز سلامت محیط و کار ::
 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۱/۱۰/۱۶ | 

رهنمودهای مرکز سلامت محیط و کار
مرکز سلامت محیط و کار با همکاری پژوهشکده محیط زیست، تعدادی دستورالعمل منتشر کرده است. این دستورالعمل ها در 4 حوزه مختلف طراحی شده اند: 1- بهداشت محیط  2- بهداشت حرفه ای 3- دخانیات 4- طب کار ، که تعدادی از دستورالعمل های حوزه

بهداشت محیط بصورت فایل pdf قابل دریافت می باشند:

 

نام رهنمود دریافت فایل
محاسبه، تعیین و اعلام شاخص کیفیت هوا AWT IMAGE
پایش و نظارت در برنامه ابتکارات جامعه محور AWT IMAGE
کنترل دخانیات برای دانشجویان AWT IMAGE
کنترل دخانیات AWT IMAGE
راهنمای مدیریت بهداشت محیط در بلایا و شرایط اضطرار AWT IMAGE
راهنمای عملیات بهداشت محیط در شرایط اضطراری و بلایا AWT IMAGE
راهنمای برنامه های پیش نیازی و شرایط خوب ساخت برای سلامت و ایمنی مواد غذایی در سطح توزیع و عرضه AWT IMAGE
راهنمای بهداشت محیط آزمایشگاه های تشخیص طبی AWT IMAGE
راهنمای بهداشت محیط مراکز جراحی محدود و سرپایی AWT IMAGE
راهنمای بهداشت محیط مطب  AWT IMAGE
راهنمای کشوری مدیریت فاضلاب بیمارستانی AWT IMAGE
راهنمای سرفصل ها و محتوای برنامه آموزش مدیریت پسماند پزشکی AWT IMAGE
راهنمای دفع فاضلاب در شرایط اضطراری-جلد اول 1-2-3-4
راهنمای دفع فاضلاب در شرایط اضطراری-جلد دوم 1-2-3-4
دفعات مشاهده: 2916 بار   |   دفعات چاپ: 180 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 39 بار   |   0 نظر
::
:: دستورالعمل ها و پروتکل ها و ... : دستورالعمل بهداشت محیط بیمارستان ::

  دستورالعمل اقدامات بهداشتی در بیمارستان های بستری کننده

 

  دستورالعمل اقدامات بهداشتی در بیمارستان های بستری کننده
بیماران مشکوک به التو ر
به منظور پیشگیری از انتقال بیماری

  مقدمه :

  علیرغم پیشرفت های چشمگیری که د رابطه با مسائل بهداشتی در دهه های اخیر در کشورهای در حال توسعه بویژه در کشور ما، متاسفانه هنوز هم مسئله بیماریهای عفونی نظیر بیماریهای روده ای و از جمله التور بطور کامل حل نشده است.

  نقش عوامل محیطی نظیر آب و فاضلاب ، مواد زائد جامد ، مواد غذایی ، مسکن و ..... در این مورد انکار ناپذیر می باشد. تامین آب سالم و کافی برای عموم مردم ، وجود شبکه های جمع آوری و تصفیه فاضلاب ، دفع بهداشتی مواد زائد جامد ، رعایت بهداشت مواد غذایی در مراحل مختلف تهیه ، نگهداری ، تولید ، توزیع و مصرف ، رعایت بهداشت محیط و ارتقای آگاهی ، نگرش و عملکرد عموم مردم نسبت به رعایت مسائل بهداشتی از مواردی است که اگر تحقق یابد تا حد زیادی زمینه بروز و شیوع چنین بیماریهایی از بین خواهد رفت . لکن خواه ناخواه امروزه سیستم بهداشت و درمان کشور ما با چنین معضلی روبرو بوده و برای کنترل آن بایستی آمادگی لازم در واحدهای بهداشتی و درمانی ایجاد شود .

  از آنجاکه بیمارستانها از واحد های درمانی مورد استفاده جهت درمان بیماران التور می باشند ، رعایت و اجرای اقدامات بهداشتی لازم جهت کنترل شیوع بیماری در محل بستری شدن آنها و نیز در جامعه از اهمیت فراوانی برخوردار است . که عدم اجرای کلیه مفاد آن می تواند سلامتی کلیه کارکنان بیمارستان ، بیماران بستری و مراجعین و در نهایت مردم جامعه را به خطر اندازد .

  دستورالعمل ذیل برگرفته از بخشنامه ها و دستورالعمل های مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و در جهت اطلاع و اجرا در سطح بیمارستان ها در مواقع لازم تهیه شده است . امید است ضمن انتخاب نیروی انسانی لازم و آموزش های مناسب و تهیه امکانات مورد نیاز در صورت ضرورت بتوان بر اساس دستورالعمل اقدامات مقتضی را انجام داد .

  دستورالعمل اقدامات بهداشتی در بیمارستانهای بستری کننده بیماران مشکوک به التور

  1- البسه بیماران مشکوک به التور :

  قرار دادن البسه بیمار در یک کیسه متقالی یا کرباسی و ضد عفونی آنها در یک بشکه دویست لیتری محتوی مقدار کافی محلول 5 در هزار هالامید بمدت یک ساعت

  2- گند زدایی مستراحها، مدفوع و استفراغ با شیر آهک 20% و یا محلول کرئولین با غلظت 5% و با استفاده از سمپاش ها و یا آب پاش های معمولی:

  برای تهیه 60 لیتر کرئولین 5 درصد بایستی 10 لیتر کرئولین 30% با 50 لیتر آب مخلوط نمائیم. و یا از فرمول K/C × L= P استفاده کنیم که در آن L مقدار محلول 5% برحسب لیتر ، P درصد کرئولین موجود، C غلظت مورد نیاز که در اینجا 5% می باشد و K مقدار کرئولین موجود بر حسب لیتر می باشند.

  3- گندزدایی اطاقها و راهروهای بیمارستان بطور مرتب با محلول 5 در هزار هالامید

  4- ایجاد حوضچه ضدعفونی کفش در محل ورود به بخش و پرکردن آن با محلول غلیظ پرکلرین و یا قراردادن گونی چتایی آغشته به پرکلرین غلیظ به تعداد مناسب بطوریکه افراد وارد شده بناچار چند قدم روی آنها حرکت نمایند.

  5- اقدامات مربوط به آشپزخانه:

  الف – شستشو و ضد عفونی جداگانه ظروف بیماران در محلول ppm 100-50 پرکلرین

  ب – سوزاندن پس مانده غذای بیماران در زباله سوز و یا گند زدایی آنها با کرئولین 5% و یا شیر آهک 20% و دفن آنها.

  ج- عدم استفاده از مصرف میوه و سبزیجات خام در حد امکان و یا سالمسازی کامل آنها قبل از استفاده.

  د – رعایت موازین بهداشتی در تهیه ، انبار و پخت و پز مواد غذایی.

  هـ- نصب توری سیمی بر روی کلیه درب ها و پنجره های باز شونده و جلو گیری از ریخت و پاش مواد غذایی در داخل آشپزخانه بمنظور جلوگیری از رشد و تکثیر حشرات و جوندگان و طعمه گذاری و سمپاشی در صورت نیاز.

  و – عدم نگهداری غذای روزانه برای استفاده در روز بعد

  ز - جلوگیری از ورود بیماران به محوطه آشپزخانه .

  ح – جلوگیری از ورود گربه به آشپزخانه .

  ط – وجود کارت معاینه پزشکی برای کلیه کادر آشپزخانه و مسئولین سرو غذا .

  6- دفع زباله در محوطه بیمارستان :

  زباله های عفونی و غیر عفونی را بر اساس دستورالعمل های موجود تفکیک نموده ، زباله های عفونی را در صورت وجود و فعال بودن زباله سوز بیمارستان سوزانده و در غیر اینصورت بطور جداگانه به ماشینهای ویژه ای که صرفا به این منظور اختصاص یافته اند ، تحویل گردد.

  7- آب آشامیدنی بیمارستان :

  درصورت تامین آب اشامیدنی بیمارستان از شبکه شهری و وجود کلر باقیمانده در حد استاندارد ( 8/0-2/0 پی پی ام ) نیازی به گندزدایی آب آشامیدنی نیست و در غیر اینصورت بایستی آب آشامیدنی گندزدایی شده و کلر باقیمانده در حد مطلوب وجود داشته باشد.

  8- ضد عفونی اتومبیلها و آمبولانس ها:

  ضد عفونی اتومبیلهائیکه برای حمل بیماران مشکوک و یا انتقال زباله بکار میروند با استفاده از محلول 5 در هزار هالامید بطوریکه تما م قسمتهای داخلی ، درب و دستگیره اتومبیل با محلول آغشتگی پیدا کند.

  9- تدفین اجساد :

  الف – مسدود نمودن کلیه منافذ جسد با پنبه.

  ب – قرار دادن جسد به مدت 10 دقیقه در محلول غلیظ پرکلرین ( 100 گرم پرکلرین 60% در یک متر مکعب آب)

  ج – غسل دادن با آب کلر دار

  د- پیچید ن جسد در کفن آغشته به محلول پرکلرین یا محلول 2% فنل یا کروزول

  هـ – حمل جسد به آمبولانس مخصوص

  توجه :

  از تحویل جنازه بیمار فوت شده قبل از ضد عفونی ، غسل و کفن طبق دستورالعمل فوق به اطرافیان متوفی، جدا خودداری گردد.

  غسال باید بمنظور جلوگیری از آلودگی خود و محیط کلیه نکات بهداشتی زیر را رعایت نماید :

  * داشتن لباس کار نایلونی مخصوص ، دستکش پلاستیکی و چکمه لاستیکی و ماسک

  * ضد عفونی لباس های کار با محلول پرکلرین غلیظ ( 100 گرم پرکلرین 60% در یک متر مکعب آب ) یا هالامید 10 در هزار ، پس از اتمام کار

  * حمام کردن پس از اتمام غسل با استفاده از آب گرم و صابون

  * تعویض کلیه لباسهای کار قبل از خروج از غسالخانه و خودداری از بردن لباس های کار به منزل

  * مراجعه فوری به پزشک در صورت احساس هرگونه ناراحتی

  * باید توجه داشت ساختمان غسالخانه طوری باشد که از ورود مگس به داخل ساختمان جلوگیری بعمل آمده و کف و دیوارهای آن هر روز با هالامید 5 درهزار گندزدایی شود.

  * فاضلاب غسالخانه پس از ضد عفونی دفع گردد.

  نوشته شده توسط معصومه مطلبی

  ویرایش شده توسط

  بازگشت

دفعات مشاهده: 5487 بار   |   دفعات چاپ: 391 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 122 بار   |   0 نظر
::
:: دستورالعمل ها و پروتکل ها و ... : مضرات استعمال دخانیات ::

 

  مضرات دخانیات

  یکی از مشکلات عمده بهداشت در زمان ما گسترش استعمال دخانیات در جامعه می‌باشد که این خود بعنوان یکی از شایع ترین عوامل مرگ و میر در جهان شناخته شده، چرا که مصرف این مواد عامل 25 بیماری کشنده از جمله سرطان ها و بیماری های قلبی و عروقی و غیره می‌باشند و انتظار می‌رود در سال های آینده بزرگترین و بیشترین عامل مرگ و میر و کاهش طول عمر باشد .

  همچنین در صورت ادامه روند رو به بالای مصرف دخانیات در جهان طی 20 سال آینده سالیانه 10 میلیون مرگ ناشی از بیماریهای مرتبط با استعمال دخانیات بروز می‌نماید که بیش از 70 درصد این مرگ ها در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران اتفاق می‌افتد .

  طی سال های اخیر مصرف انواع مختلف مواد دخانی مانند قلیان به طور گسترده در جامعه شایع شده است که نقش خاصی را در ورود جوانان و نوجوانان در عرصه استعمال دخانیات ایفا می‌کند که می‌بایست این گروه از افراد جامعه در زمینه عدم مصرف اینگونه مواد با توجه به زیان هایی که در آینده گریبانگیر آنها خواهند شد بکوشند و از مصرف آنها اجتاب کنند .

  بروز بیماری ها و مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات و استنشاق تحمیلی دود آنها از جمله سرطان ها- بیماری های قلبی و عروقی و حساسیت ها :

  در این زمینه سالیانه 4 میلیون نفر جان خود را در دنیا از دست می‌دهند و اگر روند استعمال به این گونه ادامه یابد 500 میلین نفر از جمعیت فعلی دنیا در نهایت به علت مصرف دخانیات خواهند مرد که نیمی از اینها را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند .

  زیان های اقتصادی ناشی از مصرف دخانیات :

  در این راستا همین بس که مصرف داخلی (در ایران) 50 میلیارد نخ سیگار به طور متوسط سالانه 1000 میلیارد تومان صرف خرید و دود شدن این حصول و 2000 تا 3000 میلیارد تومان صرف بیماری های مرتبط با آن می‌گردد .

  زیان های اجتماعی ناشی از مصرف دخانیات :

  مصرف سیگار نوعی اعتیاد است ولی متاسفانه این مسئله به مرور در جامعه جا افتاده و قابل قبول‌ترین عمل خلاف عرف محسوب می‌شود، متاسفانه عادت به مصرف سیگار زمینه ساز بروز اعتیاد به مواد مخدر، الکل، فقر، بزهکاری علی‌الخصوص در جوانان و نوجوانان می‌گردد .

  زیان های زیست محیطی ناشی از دخانیات :

  از بین رفتن خاک، تخریب جنگل ها و آلودگی آب های زیرزمینی و هوا از جمله مضرات زیست محیطی دخانیات می‌باشد. مصرف مواد مغذی خاک توسط گیاه توتون موجب عاری شدن خاک از این مواد شده و از طرفی موجب جذب آفت ها می‌گردد و استفاده از انواع کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها آلودگی های آب های زیر زمینی را بدنبال دارد، از طرفی مقدار زیادی از درختان برای سوخت در عمل آوردن توتون از بین می‌روند .

  استعمال هر نخ سیگار باعث کوتاه شدن 7 روز از عمر می‌گردد .

  اثرات تحمیلی دود سیگار نیز کمتراز عوارض ناشی از استعمال آن نمی‌باشد .

  آنچه باید بدانیم :

  - دخانیات شایع ترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در جهان می‌باشد. (5/12 درصداز کل مرگ ها )

  - در ترکیب دود سیگار 4000 نوع ماده شیمیایی و سم وجود دارد که استنشاق آن موجبات خطر مصرف‌کنندگان و اطرافیان را ایجاد می‌کند .

  - 25 نوع بیماری خطرناک از جمله سرطان ها و بیماری های قلب و عروق- ریه- کبد- گوارش- جنین و نازایی مرتبط با استعمال دخانیات می‌باشد .

  - بروز 50 هزار مرگ در ایران و یا در هر 8 ثانیه یک مرگ در جهان ناشی از مصرف دخانیات شدت خطر دخانیات را روشن می‌کند .

  - هزینه‌های قابل محاسبه ناشی از مصرف دخانیات در ایران 1000 میلیارد تومان ناشی از مصرف سیگار و دود شدن آن و 3000 – 2000 میلیارد تومان صرف درمان بیماری های ناشی از مصرف می‌باشد .

  - نوجوانان و جوانانی که مبادرت به استعمال دخانیات می‌کنند احتمال مبتلا شدن آنها به سرطان ریه 22 مرتبه بیشتر از افراد غیرسیگاری می‌باشد و 20 تا 25 سال زودتر از همسالان خود می‌میرند .

  - استعمال دخانیات باعث بوجود آمدن نوزاد معلول و ناقص‌الخلقه و کم وزن گردد .

  - استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و خطر ابتلا به بیماری های فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتاً ایجاد حمله قلبی و سکته می‌شود .

  - استعمال دخانیات خطر ابتلاء به زخم معده را افزایش داده و درمان آن در افراد سیگاری به سختی انجام می‌گیرد .

- استعمال دخانیات در درازمدت باعث تأثیرگذاری بر روی پوست شده و آنها را خشک، شکننده، تغییر رنگ به قهوه‌ای متمایل به زرد می‌کند
دفعات مشاهده: 3431 بار   |   دفعات چاپ: 264 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 73 بار   |   0 نظر
::
:: سایر مطالب این بخش: ::
:: بیماری سل - ۱۳۸۷/۴/۱۶ -
:: بیماری وبا خطری در تابستان - ۱۳۸۷/۴/۱۶ -
:: دخانیات و سرطان ریه - ۱۳۸۷/۴/۱۱ -
:: ضوابط برچسب گذاری برای محصولات خوراکی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی - ۱۳۸۷/۲/۲۳ -
:: توصیه های ایمنی برای پیشگیری از مسمومیت در سفر - ۱۳۸۷/۱/۴ -
:: قانون‌ نحوه‌ جلوگیری‌ از آلودگی‌ هوا - ۱۳۸۶/۱۱/۱۸ -
:: قانون‌ مجازات‌ اسلامی‌ - ۱۳۸۶/۱۱/۱۸ -
:: قانون‌ تعزیرات‌ حکومتی‌ امور بهداشتی‌ و درمانی‌ - ۱۳۸۶/۱۱/۱۸ -
:: قانون‌ اصلاح‌ ماده‌ (13) قانون‌ مواد خوردنی‌ ،آشامیدنی‌ ، آرایشی‌ و بهداشتی‌ - ۱۳۸۶/۱۱/۱۸ -
:: آئین نامه بهداشت محیط - ۱۳۸۶/۱۱/۱۸ -
شبکه بهداشت و درمان شهرستان خرم دره Health & Treatment Center of Khoramdareh
Persian site map - English site map - Created in 0.331 seconds with 1107 queries by yektaweb 3302