:: ::
معرفی روابط عمومی دانشگاه ::
شبکه اطلاع رسانی -اطلاع یابی::
آرشیو اخبار وب دا::
شورای منطقه 1روابط عمومی::
اطلاعیه::
اطلاع رسانی::
فرهنگ سلامت::
آلبوم تصاویر::
سلامت و رسانه::
هفته سلامت::
خیریه های حوزه سلامت::
عملکرد واحد های دانشگاه::
پزشک خانواده ::
تسهیلات نوروزی::
پرسش شما-_ پاسخ ما::
سفر ریاست جمهوری::
طرح تحول نظام سلامت::
اطلاع رسانی و آگهی::
کرونا ویروس جدید::

آخرین مطالب بخش
:: نظام سلامت در رسانه‌های گروهی (۱۷ آذر ۱۴۰۰)
:: غرس نهال صلح و سلامت در زنجان
:: دومین جلسه مجازی مصاحبه جذب دانشجویان بین‌المللی (پاکستانی) رشته پزشکی عمومی برگزار شد
:: جلسه ماهیانه واحد امور بین‌الملل دانشگاه تشکیل شد
:: رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان: تزریق دُز سوم واکسن کرونا از فاکتورهای مدیریت موج ششم است
پیوند های مرتبط

پایگاه خبری- اطلاع رسانی وب دا

وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی

خبرگزاری های جمهوری اسلامی ایران

روزنامه ها و نشریات محلی

,سایت و وبلاگ های روابط عمومی

بانک صادرات

انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی در زنجان

انجمن خیریه حمایت از بیمارانمبتلابه سرطان استان زنجان

جمعیت حمایت از بیماران ام اس استان زنجان

انجمن خیریه حمایت از سلامت روان استان زنجان

موسسه خیریه امدادگران عاشورا زنجان

کتابخانه مجازی پزشکی

اخبار وزارت بهداشت
:: کمپین پوکی استخوان، ۲۸ مهر تا ۶ آبان ۱۴۰۰ ::
 | تاریخ ارسال: 1400/7/28 |

کمپین پوکی استخوان، ۲۸ مهر تا ۶ آبان ۱۴۰۰

اهمیت پوکی استخوان (بیماری خاموش) به حدی است که سازمان بهداشت جهانی WHO روز ۲۰ اکتبر (۲۸ مهرماه) را به عنوان روز جهانی پوکی استخوان یا همان استئوپروز نامگذاری کرده است.

پایگاه خبری وبدا – زنجان، با فرارسیدن ۲۰ اکتبر مصادف با ۲۸ مهر و اهمیت آموزش و ارتقاء سطح آگاهی عمومی درخصوص این بیماری، کمپین پوکی استخوان با شعار "برای سلامت استخوان‌های خود اقدام کنید" از ۲۸ مهر تا ۶ آبان ۱۴۰۰ برگزار می‌شود.

پوکی استخوان یکی از عمده مشکلات سلامتی دنیاست
این بیماری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غیرواگیر است که شکستگی ناشی از آن یک نفر از هر ۳ زن بالای ۵۰ سال را درگیر می‌کند.
فرد ممکن است بدون آن که خود متوجه شود به پوکی استخوان مبتلا شده باشد، در واقع به همین علت است که پوکی استخوان بیماری خاموش نامیده می‌شود.
متاسفانه علائم بالینی در مراحل اولیه ی بیماری پوکی استخوان وجود ندارد، اما در مراحل پیشرفته از روی عوارض می‌توان به وجود این بیماری پی برد.
عوارض پوکی استخوان عبارتند از: شکستگی خود به خودی با کمترین ضربه بر استخوان‌ها بخصوص در نواحی ران و لگن، کمر و ستون مهره‌ها که غالبا این اولین علامت است.

کمردرد شدید در نقطه خاص که نشانه شکستگی است
شکستگـی‌هـای حاصـل از بیماری پوکی استخوان، به طور عمده در نواحی گردن، استخوان ران، مهره‌های ستون فقرات و استخوان‌های مچ دست رخ می‌دهد، حتی گاهی شکستگی‌های خود به خودی مهره‌ها، گردن و استخوان ران نیز دیده شده است.
وقتی بیماری خیلی شدید باشد، فشارهای خفیفی مثل خم شدن به جلو، عطسه یا سرفه کردن نیز می‌تواند باعث شکستگی مهره شود.
از عوارض دیگر این بیماری تغییر شکل ستون فقرات است که موجب انحنای پشت یا قوز درآوردن می‌شود.
کوتاه شدن قد نیز می‌تواند عارضه‌ای از این بیماری تلقی شود حتی بعضی محققان عقیده دارند افتادن دندان‌ها در سال‌های بالا نیز ناشی از همین پوکی استخوان است.

عوامل موثر در پوکی استخوان
پوکی استخوان به دلایل مختلف در افراد ایجاد می‌شود از جمله این عوامل افزایش سن فرد است که احتمال بروز پوکی استخوان را در افراد افزایش می‌دهد. در واقع بعد از ۳۰ سالگی به ازای هر ۱۰ سال بتدریج علائم کاهش توده استخوانی افزایش می‌یابد.
جنس، یائسگی، سابقه فامیلی، وزن و اندازه استخوان، بیماری‌ها، مصرف داروها، عدم تحرک، سیگار کشیدن و کمبود کلسیم و ویتامین در موادغذایی از دیگر دلایل ابتلا به پوکی استخوان است.
علاوه بر این موارد، پوکی استخوان به طور ثانویه در افرادی که اختلالات هورمونی و متابولیسمی مانند بیمـاری‌هـای مزمـن کبـد و کلیـه، دیابـت نـوع یک و اختلال رشد و هورمون‌های جنسی دارند بیشتر دیده می‌شود. همچنین از عوارض مصرف طولانی مدت داروهای حاوی کورتون نیز بروز پوکی استخوان است.

تشخیص پوکی استخوان
در حال حاضر بهترین روش برای تشخیص پوکی استخوان، سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری است.
امروزه برای سنجش تراکم استخوان دستگاه‌های جدیدی ساخته شده‌اند که می‌توانند با دقت نسبتا زیادی تراکم استخوانی و نسبت آن با استخوان سالم و سن مناسب را اندازه‌گیری کنند.
آزمایش سنجش تراکم استخوانی بدون درد است و تنها چند دقیقه طول می‌کشد، همچنین احتیاج به آمادگی قبلی ندارد و برای انجام آن دارویی مصرف نمی‌شود. این سنجش پزشک را قادر می‌سازد تا استحکام استخوان را بسنجد و شدت پوکی استخوان را مشخص کند.

پیشگیری از پوکی استخوان
پوکی استخوان قابل پیشگیری و درمان است؛ اما از آنجا که معمولاً تا زمان شکستگی، علامت هشدار دهنده‌ای ندارد، در تعداد کمی از افراد در زمان مناسب تشخیص داده شده و درمان می‌شود. از این رو پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان موثر پوکی استخوان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد.

دریافت کلسیم و ویتامین  Dکافی، ترک سیگار، داشتن فعالیت فیزیکی مداوم و متعادل (مثلاً حداقل ۳۰ دقیقه پیاده‌ روی روزانه) در پیشگیری از پوکی استخوان موثر هستند.

دفعات مشاهده: 74 بار   |   دفعات چاپ: 9 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر