-
بیماری قند خون (دیابت ) چیست و من چگونه می توانم آنرا کنترل نمایم ؟
در فرد مبتلا به دیابت (بیماری قندخون) بدن به اندازه ی کافی انسولین نمی سازدو یا اینکه نمی تواند از انسولین به صورت مناسب استفاده کند( یا هر دو) . این امر سبب افزایش سطح قند در خون می شود . بیشتر غذای مصرفی جهت استفاده در راه تولید انرژی در بدن تبدیل به گلوکز (یا قند) می شود . انسولین هورمونی است که جهت تبدیل قند و سایر غذاها به انرژی و کمک به گلوکز جهت ورود به سلولهای بدن مورد نیاز می باشد.
-
چند نوع دیابت داریم ؟
این بیماری دارای 2 نوع اصلی می باشد : نوع 1 و نوع 2 .
نوع 2 شایعتر است و بیشتر افرادیکه دیابت در آنها تشخیص داده می شود مبتلا به نوع 2 می باشند . این نوع بیشتر در افراد میانسال و سالمند رخ می دهد و با چاقی و عدم فعالیت جسمانی در ارتباط است . دیابت نوع 2 زمانی ایجاد می شود که بدن مقدار کافی انسولین را نمی سازد و یا به شکل موثر از انسولین تولید شده استفاده نمی کند (مقاومت به انسولین).
نوع 1 یا نوع جوانان اغلب در مراحل اولیه زندگی آغاز می شود و سبب عدم توانایی بدن فرد، در تولید انسولین می شود . افراد مبتلا به این حالت جهت تنظیم سطح گلوکز (قند) خون خود، می بایست به شکل روزانه، انسولین مصرف نمایند .
-
آیا شما درمعرض خطر هستید؟
دیابت در حال افزایش می باشد . علت این امر چاقی افراد ، عدم فعالیت جسمانی و بالا رفتن میانگین سنی می باشد. بروز دیابت در افراد جوانتر هم در وضعیت هشداردهنده ای قرار دارد . علت این امرهم افزایش چاقی و عدم فعالیت جسمانی می باشد، که از مشکلات روبه گسترش دراین گروه سنی می باشند .
-
علائم ابتلا به دیابت ؟
-
پرخوری
-
تشنگی مفرط و خشکی دهان
-
کاهش وزن و لاغری
-
افزایش ادرار
-
دیابت در طولانی مدت چه عوارضی ایجاد میکند ؟
بیماری دیابت با بروز تغییرات انسدادی و تشکیل آمبولی درهر جایی از سیستم عروقی میتواند منجر به عوارض مختلفی شود که مهمترین آنها شامل موارد زیر میباشد:
-
حملات ایسکمی یا سکته مغزی
-
بیماریهای قلبی
-
گانگرن و قطع عضو در انتهاهای بدن
-
رتینوپاتی در شبکیه چشم و نهایتا کوری
-
نفروپاتی در کلیه و نهایتا از کارافتادن کلیه و نیاز به دیالیز و پیوند کلیه
-
چگونه شما می توانید خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را کنترل کنید ؟
دیابت یک عامل خطرزای عمده ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی می باشد . این بدان معنی است که دیابت به اندازه استعمال سیگار ، افزایش کلسترول خون ، پر فشاری خون ، عدم فعالیت جسمانی و چاقی یا حتی بیش از آنها خطرناک است .
اگر مبتلا به دیابت هستید، انجام چکاپ منظم مهم می باشد . جهت کنترل دیابت و کاهش هرگونه عامل خطرزا با پزشک خود همکاری نزدیک داشته باشید :
-
وزن خود و کلسترول خونتان را با یک رژیم غذایی حاوی چربی اشباع و کلسترول کم کنترل نمایید .
-
در بیشتر یا تمام روزهای هفته دست کم 30 دقیقه فعالیت جسمانی داشته باشید .
-
مطابق دستور اسلام الکل مصرف نکنید،
-
اگر فشار خونتان بالاست، آنراکاهش دهید . سطح فشار خون در افراد دیابتی باید زیر 130/80mmHg باشد .
-
سیگار نکشید و از افراد سیگاری ، دوری کنید .
برخی داروهای خاص می توانند به شما در کنترل فشار خون ، کلسترول و قند خون کمک نمایند . پزشک شما داروی مناسب را در صورت نیاز به شما توصیه خواهد کرد . اگر از دارو استفاده می کنید ، آنرا درست طبق دستور مصرف نمایید . اگر سوالی درمورد دوز دارو و یا عوارض جانبی دارو دارید ،با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
-
بیمارستان رازی ماهنشان
واحد آموزش همگانی و بیمار