دانشکده پرستاری و مامایی

School of Nursing and Midwifery

معرفی رشته های آموزشی

معرفی رشته  پرستاری
پرستاری در حال حاضر یکی از رشته های علمی و دانشگاهی در سرتاسر دنیا و ایران است و یکی از محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی در گروه تجربی است. مسیر اصلی برای واجد شرایط شدن به عنوان یک پرستار، کسب رتبه مناسب در کنکور و اخذ مدرک کارشناسی پرستاری در یک دوره چهار ساله است. به مانند تمامی رشته های دانشگاهی کارشناسان پرستاری بعد از فارغ التحصیلی می توانند در طیف گسترده ای از رشته های ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهند. علاوه بر این در سالهای اخیر امکان ادامه تحصیل پرستاران در رشته پزشکی نیز فراهم شده است. در این مسیر فارغ التحصیلان رشته پرستاری و واجد شرایط در صورتی که در آزمون کارشناسی به پزشکی شرکت کرده و حد نصاب لازم برای موفقیت در آزمون کتبی و مصاحبه آن را کسب کرده باشند می توانند در رشته پزشکی ادامه تحصیل دهند.
در واقع فارغ التحصیلان کارشناسی پرستاری در حرفه ای وارد می شوند که در آن برنامه ریزی و مراقبت های پزشکی و پرستاری برای بیماران در بیمارستان، خانه یا سایر محیط های ارائه مراقبت ارائه می شود. به طور معمول پرستاران به عنوان عضوی از تیم کارکنان پزشکی و در بیمارستان کار می کنند. بنابر این بیشتر وقت پرستاران با بیماران، نظارت بر آنها، برنامه ریزی و ارائه مراقبت و مشاوره در مورد سلامتی آنها صرف می شود.


وظایف معمول پرستاران عبارتند از:
  1. ارزیابی وضعیت بیماران و جلب اعتماد آنها.
  2. برنامه ریزی و ارائه مراقبت از بیماران.
  3. نظارت بر فرایند بهبودی بیماران.
  4. نمونه برداری، و کنترل علائم حیاتی بیماران.
  5. نظارت و اجرای دارو.
  6. گزارش نویسی از وضعیت بیمار.
  7. ارائه حمایت عاطفی از بیماران و بستگان.
  8. مشاوره به بیماران و بستگان در مورد مسائل مربوط به سلامت.
محل کار پرستاران بعد از فارغ التحصیلی
عمده پرستاران فارغ التحصیل در بیمارستان ها مشغول به کار می شوند با اینحال مراکز دیگری از قبیل مراکز بهداشتی. آسایشگاه ها، زندان ها، مدارس، شرکت ها و غیره نیز محلی برای ارائه خدمات پرستاری هستند.


معرفی رشته مامایی
 رشته مامایی یکی از رشته های دانشگاهی است. این رشته از زیر شاخه های رشته علوم پزشکی می­باشد. علاقمندان به این رشته بعد از اخذ دیپلم علوم تجربی و شرکت و کسب رتبه لازم در کنکور سراسری میتوانند در این رشته تحصیل نمایند. دانشجو پس از گذراندن هشت نیمسال تحصیلی و اخذ واحدهای درسی در سه حوزه عمومی، پایه و تخصصی و نیز گذراندن واحدهای عملی و بالینی در قالب کارآموزی و کارآموزی در مراکز بهداشتی و درمانی موفق به اخذ مدرک کارشناسی مامایی میشوند.
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی این رشته می توانند در طیف گسترده ای از رشته ها مانند آموزش مامایی، بهداشت مادر و کودک، بهداشت باروری، مشاوره در مامایی و مامایی جامعه­ نگر، در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاههای معتبر ادامه تحصیل دهند. قابل ذکر است که در سالهای اخیر امکان ادامه تحصیل ماماها با کسب شرایط لازم در رشته پزشکی نیز فراهم شده است.
به طور معمول ماماها به عنوان عضوی از تیم کارکنان پزشکی و در بیمارستان یا مراکز بهداشتی درمانی و یا به طور مستقل در دفاتر کار مامایی فعالیت می کنند. بیشترین فعالیت ماماها در ارتباط با ارائه خدمات مراقبتی و مشاوره ای در خصوص پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامتی زنان جامعه و به ویژه مادران صرف می شود.

دانش آموختگان مامایی پس از اتمام دوره کارشناسی قادر به انجام امور ذیل می باشند:
  1. انجام کلیه مراقبت های دوران بارداری، حین و بعد از زایمان
  2. ترویج  و انجام زایمان طبیعی و ایمن، تشخیص حالات غیرطبیعی در مادر، جنین یا نوزاد تازه متولد شده
  3.  انجام مراقبت های نوزادان و شیرخواران
  4.  ارائه آموزش و مشاوره سلامت باروری و جنسی به زنان در حدود وظایف تعیین شده
  5.  انجام اقدامات اضطراری در حین بارداری یا زایمان و ارجاع به موقع موارد غیرطبیعی در جهت تأمین و ارتقای سلامت مادر و جنین- نوزاد - شیرخوار و کودک
  6.  انجام مشاوره و راهنمایی‌های لازم در زمینه سلامت زنان و خانواده
 
معرفی رشته اتاق عمل
رشته تکنولوژی اتاق عمل یکی از رشته های علوم پزشکی است که طی این دوره دانشجویان تحت نظر اساتید مربوطه با اصول جدید اتاق عمل و تکنولوژی های نوین جراحی در جراحی های تخصصی و فوق تخصصی آشنا شده و تحت نظارت پزشک مسئول بیمار، مراقبت و کمک به اداره بیمار را قبل، حین و بعد از عمل را می آموزند. در ایران این رشته در مقطع کاردانی بین سال‌های ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۰ و در مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته از سال ۱۳۸۷ در دانشکده‌های مختلف سطح کشور راه‌اندازی گردیده ‌است. این رشته در دانشکده های پیراپزشکی و یا پرستاری به دانشجویان ارائه می گردد. در دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دانشکده پرستاری و مامایی متولی این رشته است. اولین دوره از دانشجویان رشته اتاق عمل در مقطع کاردانی در سال تحصیلی ۷۴-۷۳ و سپس در مقطع کارشناسی از سال تحصیلی ۸۸-۸۷ جذب شدند. مجددا مجوز گرفتن دانشجو از مقطع کاردانی به کارشناسی از نیمسال دوم ۱۴۰۱-۱۴۰۰ از وزارتخانه به دانشکده داده شده و تربیت این دانشجویان نیز در حال حاضر در نیمسال دوم هر سال گرفته می شود.همچنین گروه اتاق عمل همکاری‏های آموزشی و پژوهشی با سایر گروههای آموزشی و پژوهشی دانشکده و دانشگاه را دارد.

معرفی رشته هوشبری
رشته هوشبری یکی از رشته های پیراپزشکی است که دانش آموختگان آن ضمن آشنایی با تجهیزات و امکانات، اصول و روش های مختلف بیهوشی، توانمندی و مهارت های ارائه خدمات مراقبتی به بیماران تحت بیهوشی و بی حسی ناحیه ای در مراحل قبل، حین و بعد از بیهوشی و ارائه خدمات مراقبتی در واحد های کنترل درد حاد و مزمن، فوریت های پزشکی و وضعیت بحرانی را کسب می نمایند و خدمات خود را در اختیار جامعه قرار می دهند. دانشجویان از سال ۱۳۵۴ این رشته بصورت کاردانی در بعضی از دانشکده های ایران دانشجو تربیت می نمود، که از سال ۱۳۸۵ دوره کارشناسی هوشبری برای اولین بار در کشور اجرا شد و تاکنون نیز ادامه دارد. در دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دانشکده پرستاری و مامایی متولی ارایه این رشته به دانشجویان می باشد. اولین دوره از دانشجویان این رشته در مقطع کاردانی و در سال تحصیلی ۸۱-۸۰ و در مقطع کارشناسی در سال تحصیلی ۸۹-۸۸ جذب شدند.  مجددا مجوز گرفتن دانشجو از مقطع کاردانی به کارشناسی از نیمسال اول ۱۴۰۱-۱۴۰۰ از وزارتخانه به دانشکده داده شده و تربیت این دانشجویان نیز در حال حاضر در نیمسال اول هر سال انجام می شود.همچنین گروه هوشبری همکاری‏های آموزشی و پژوهشی با سایر گروههای آموزشی و پژوهشی دانشکده و دانشگاه را دارد.
 


 
دفعات مشاهده: 127 بار   |   دفعات چاپ: 10 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر