واکسن آنفولانزا برای گروههای اولویت اول رایگان توزیع میشود
| تاریخ ارسال: 1402/7/5 |
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان: واکسن آنفولانزا برای گروههای اولویت اول رایگان توزیع میشود
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با بیان اینکه واکسن آنفولانزا برای گروههای اولویت اول دریافت واکسن به صورت رایگان توزیع میشود، گفت: ولی تجویز آن بر اساس اولویت طبق دستورالعمل کشوری صورت میگیرد.
همزمان با آغاز فصل سرد سال و شیوع بیماریهای فصلی دکتر مشهود تقیلو در گفتگو با پایگاه خبری وبدا- زنجان، اظهار کرد: در حال حاضر علاوه بر چرخش ویروس کووید ۱۹، ویروس آنفولانزا هم در استان در حال گردش و انتقال میباشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ویروس نوع A و B بیماری آنفولانزا در استان زنجان شایع است، تصریح کرد: اما در حال حاضر ویروس غالب آنفولانزا، نوع A میباشد و باقی موارد به صورت تک گیر مشاهده شده ولی همه گیری هنوز اتفاق نیفتاده است.
رئیس مرکز بهداشت استان در پاسخ به این سوال که کدام گروه سنی بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای تنفسی مانند آنفوولانزا هستند، گفت: بیماریهای حاد تنفسی همه گروههای سنی و جنسی را درگیر میکند. اما در حال حاضر بیشترین موارد بستری مثبت از نظر کرونا در گروه سنی بالای ۱۵ سال گزارش شده است. موارد مثبت آنفولانزا نیز بیشتر به صورت سرپایی و در مراکز بهداشتی درمانی شناسایی میشوند. و شدت ابتلا در بین افرادی که بیماری زمینهای دارند نسبت به دیگران بیشتر است.
وی افزود: کودکان نیز در معرض ابتلا به این نوع بیماریها هستند و تفاوتی با سایر گروهای سنی ندارند. نحوه ابتلا به کرونا در کودکان به شکل خفیف تا متوسط است ولی میزان و نحوه ابتلا به آنفلولانزا میتواند شدید باشد.
دکتر تقیلو خاطرنشان کرد: با توجه به سرد شدن هوا، میزان مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت و بیمارستانها نسبت به تابستان مقداری افزایش یافته است همچنین موارد بستری نیز نسبت به ماههای گذشته افزایش کمی داشته است.
معاون بهداشت دانشگاه به علائم دو بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا و تفاوتها و شباهتهای آنها اشاره کرد و گفت: مدت زمان علائم بیماری آنفولانزا ۷ الی ۱۴ روز است که این مدت زمان در سرماخوردگی کمتر از ۱۴ روز میباشد. سرفه در هر دو بیماری شایع است، اما در سرماخوردگی خفیف و در آنفولانزا معمولاً خشک است. همچنین عطسه در سرماخوردگی نسبت به آنفولانزا شایعتر است. گلودرد نیز در سرماخوردگی بیشتر بروز میکند.
وی در ادامه افزود: میزان تب در بیماری آنفولانزا به نسبت سرماخوردگی بیشتر است. احساس خستگی و ضعف، سردرد، بدن درد در آنفولانزا بیشتر از سرماخوردگی است.
دکتر تقیلو به راهکارهای پیشگیری از بیماری آنفلولانزا اشاره و توصیه کرد: آموزش عادات بهداشتی به منظور پیشگیری از بیماریهای تنفسی واگیردار، پرهیز از تماس نزدیک با افراد بیمار (رعایت حداقل یک متر با افراد بیمار، پرهیز از دست دادن و در آغوش گرفتن در هنگام بیماری، پرهیز از روبوسی و غیره، اقامت در منزل در هنگام بیمار شدن تا رفع علائم حاد بیماری، پوشاندن دهان و بینی در هنگام عطسه و سرفه کردن ترجیحاً با دستمال کاغذی و یا چین بازو، همچنین تمیز کردن و شستن دستها در فواصل زمانی (بطور معمول پس از شستن و یا ضدعفونی کردن دستها بیش از ۱۵ دقیقه تمیز نمیمانند.
وی ادامه داد: اجتناب از لمس چشمها، بینی، دهان با دستهای آلوده، اجرای عادات خوب بهداشتی از جمله تمیز کردن و ضدعفونی کردن سطوح در معرض تماس (در منزل، محل کار، مدرسه)، خواب کافی، کاهش اضطراب، نوشیدن مایعات کافی، تغذیه مناسب و مراجعه به پزشک و پرهیز از خود درمانی و مصرف خودسرانه دارو از جمله نکاتی است که میتواند به پیشگیری از ابتلا به این بیماری کمک کند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با بیان اینکه همه افراد بالای ۶ ماه میتوانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند، خاطرنشان کرد: دریافت واکسن برای کودکان کمتر از ۶ ماه، افراد دارای سابقه واکنشهای آلرژیک شدید به واکسن آنفولانزا، افراد دارای حساسیت شدید به تخم مرغ – افراد دارای سابقه بیماری گیلن باره (بیماری التهابی عصبی) در طی ۶ هفته پس از دریافت واکسن آنفولانزا در سالهای قبل – افراد دارای بیماری حاد متوسط یا شدید یا بدون تب دارای منع مصرف میباشد.
دکتر تقیلو تصریح کرد: افراد مبتلا به کووید ۱۹ تا زمان رفع علائم (حداقل دوهفته )، افراد در تماس با موارد مثبت کووید تا زمان رفع قرنطینه فرد بیمار از تزریق واکسن خودداری کنند.
رئیس مرکز بهداشت استان با بیان اینکه واکسنهای توزیع شده در خصوص بیماری آنفولانزا در سطح استان در بخش بهداشت محدود میباشد و صرفاً افراد واجد شرایط در اولویت قرار دارند. گفت: اما واکسن در داروخانههای بخش خصوص به میزان کافی در اختیار همشهریان قرار دارد.
دکتر تقیلو در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان واکسن تهیه کرد، گفت: واکسن آنفولانزا برای گروههای اولویت اول دریافت واکسن به صورت رایگان توزیع میشود. ولی تجویز آن بر اساس اولویت طبق دستورالعمل کشوری صورت میگیرد. سایر گروهها از طریق داروخانههای سطح شهر میتوانند واکسن را تهیه کنند. اصولاً افراد دارای بیماریهای زمینهای و خاص قبل از دریافت واکسن باید با پزشک معالج خود جهت دریافت واکسن مشورت نمایند.
وی به آخرین وضعیت ویروس کرونا در زنجان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر وضعیت ابتلا به کرونا در استان به شکل تک گیر است و هنوز به شکل همه گیری شایع نشده است. تاکنون سویههای جدید ویروس کرونا در استان شناسایی نشده است.
معاون بهداشت تعداد موارد بستری مشکوک ناشی از کرونا را از ابتدای مهرماه تا کنون ۴ مورد اعلام و اظهار کرد: تعداد موارد مثبت بستری کرونا ۱ مورد، تعداد فوت بستری ناشی از ویروس کرونا ۱ مورد است و در حال حاضر ۲ نفر با کووید منفی نیز در بیمارستان ولیعصر بستری هستند.
خبرنگار: سمیه رسولی
کلیدواژه ها: کرونا | آنفلولانزا | بیماری فصلی | دانشگاه علوم پزشکی زنجان | وبدا مرکز زنجان | اپیدمی | کووید |