-
افزایش سن که به عنوان مهم ترین عامل شناخته می شود
-
نور خورشید
-
سابقه فامیلی و ژنتیک
-
مصرف دخانیات
-
چاقی و کم تحرکی
-
نوشیدن مشروبات الکلی
-
برخی از رنگ ها ،حشره کش ها و سموم
-
کمبود ویتامین های C,B,A
-
مصرف غذاهای دودزده نظیر ماهی دودی، غذاهای نمک سود (قرمه کردن) و مصرف غذاهای کنسرو شده
-
برخی افزودنی های خوراکی مانند مواد شیمیایی خاص برای ایجاد رنگ و طعم غذا
-
برخی عوامل ویروسی و عفونت ها
-
قرار گرفتن در معرض مقادیر زیاد اشعه رادیولوژی
نشانه های خطر ابتلا به سرطان
-
گرفتگی و خشونت صدا بیش از سه هفته
-
کاهش قابل توجه و بدون دلیل وزن
-
وجود زخمی که حداکثر تا سه ماه بهبود نیابد
-
بروز تغییرات واضح در خال مانند بزرگ، زخم و نامنظم شدن لبه های آن
-
تغییر در اجابت مزاج یعنی بروز یبوست یا اسهال به مدت طولانی یا دفع خون همراه مدفوع
-
دل درد و سنگینی سردل همراه با کاهش وزن یا اشکال در بلعیدن غذا
-
وجود توده یا سفتی در هر جای بدن بخصوص در پستان ها یا فرورفتگی نوک پستان
-
بروز خونریزی غیرطبیعی از پوست و مخاط یا وجود خون در ترشحات بدن مثل خلط، ادرار
راههای تشخیص زودرس سرطان
-
انجام سالیانه آزمایش خون مخفی در مدفوع در افراد بالای ۵۰ سال
-
بررسی آندوسکوپی انتهای روده بزرگ هر پنج سال یکبار یا تمام روده بزرگ هر ۱۰ سال یکبار
-
انجام سالیانه تست پاپ اسمیر سه ماه بعدازازدواج
-
انجام سالیانه ماموگرافی در زنان بالای ۴۰ سال و در موارد داشتن سابقه فامیلی از ۲۵ سالگی
-
معاینه ماهیانه پستان ها توسط خود فرد از ۲۰ سالگی به بعد و معاینه توسط پزشک هر سه سال یکبار
راههای پیشگیری از سرطان
-
پرهیز از استعمال سیگار و مواد مخدر
-
کنترل وزن و پرهیز از چاق شدن
-
ورزش منظم حداقل ۳۰ دقیقه در روز
-
پرهیز از نگرانی و استرس
-
دوری از نور شدید آفتاب و استفاده از کرم های ضد آفتاب مناسب
-
خودداری از مصرف مشروبات الکلی
-
پرهیز از رفتارهای پرخطر جنسی
-
داشتن رژیم غذایی متنوع شامل همه گروه های مواد غذایی
همچنین رعایت نکات زیر نیز برای پیشگیری از بروز سرطان موثر است
-
پرهیز از مصرف زیاد شوریجات و ترشیجات
-
مصرف حبوبات و خوردن روزانه سبزیجات تازه بارنگ سبز تیره و سبزیجات خانواده کلم
-
مصرف بیشتر میوه به ویژه مرکبات
-
افزایش مصرف ماهی به روش پخت صحیح
-
جایگزینی گوشت سفید به جای گوشت قرمز
-
دوری از مصرف تنقلات سرخ شده و پرچرب مثل چیپس و پفک
-
مصرف کردن محصولات لبنی کم چرب به جای مواد لبنی پرچرب (خامه، سرشیر و ...)
-
مصرف کردن آردهای سبوسدار